Предсједништво БиХ донијело План структуре генералског кора :: Semberija INFO ::

 

Предсједништво БиХ донијело План структуре генералског кора



Предсједништва БиХ одржало је данас редовну сједницу на којој је донијело План структуре генералског кора у одбрамбеном систему БиХ. Предсједништво БиХ одредило је делегацију БиХ за учешће на 78. засједању Генералне скупштине УН-а, која ће бити одржана од 19. до 26. септембра 2023. године. Делегацију БиХ ће предводити предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

Предсједништво БиХ прихватило је позив предсједника Паришког форума Анђела Гурија за учешће на Шестом паришком форуму мира, који ће бити одржан у периоду од 10. до 11. новембра 2023. године. Предсједништво БиХ ће упутити позив предсједнику Чешке Републике Петру Павелу за званичну посјету БиХ.

Предсједништво БиХ је, са два гласа за (чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Жељка Цвијановић) и једним гласом против (члан Предсједништва БиХ др Денис Бећировић) дало сагласност за отварање Генералног конзулата Републике Србије у БиХ са сједиштем у Бијељини. Ова тачка је била и раније на дневном реду сједница Предсједништва БиХ и с обзиром да ни данас није постигнут консензус, а у складу са чланом 42. став 3. и 4. Пословника о раду Предсједништва БиХ члан Предсједништва БиХ др Денис Бећировић, у року од 72 сата од завршетка сједнице, наведену одлуку може прогласити деструктивном по витални ентитетски интерес.

Предсједништво БиХ је са два гласа за (чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Жељка Цвијановић) и једним гласом против (члан Предсједништва БиХ др Денис Бећировић) усвојило Извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2022. годину и примило је к знању Информација о разлозима неизвршења законом и другим прописима заснованих обавеза у процедури сачињавања и усвајања Закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза.

Предсједништво БиХ је одобрило закључивање: Меморандума о разумијевању између Министарства цивилних послова БиХ и Министарства младих и спорта Републике Бугарске о сарадњи у области младих и спорта, те Меморандума о разумијевању у вези са сарадњом у области избора између Централне изборне комисије БиХ и Сталног изборног тијела Румуније. Предсједништво БиХ примило је к знању Информацију о стању у области миграција у БиХ за прва три мјесеца 2023. године. Предсједништво БиХ није усвојило Извјештај о раду Комисије за избјеглице и расељена лица БиХ за 2022. годину.

Предсједништво БиХ је донијело одлуке о ратификацији протокола о забрани употребе у рату загушљивих, отровних или сличних гасова и бактериолошких метода ратовања, Споразума о разумијевању између Савјета министара БиХ и Конференције Уједињених нација за трговину и развој, Споразума о финансирању Годишњег акцијског плана у прилог Пакету за енергетску подршку за Западни Балкан у корист БиХ за 2023. годину између Европске уније коју представља Европска комисија и БиХ коју представља Дирекција за европске интеграције Савјета министара БиХ, те додатак Споразуму између Савјета министара БиХ и Владе Републике Хрватске о одржавању и реконструкцији цестовних мостова на државној граници.


РТРС