Здравствено у Српској само за грађане са редовним доприносима :: Semberija INFO ::

 

Здравствено у Српској само за грађане са редовним доприносима


Фонд здравственог осигурања Републике Српске од сутра, 1. августа финансира здравствену заштиту за грађане који су на један од законом предвиђених основа пријављени на осигурање и за које се редовно уплаћују доприноси – без изузетка. Наиме, одлука Владе Републике Српске по којој је омогућено да сви грађани имају здравствено осигурање без обзира на уплату доприноса истиче данас - 31. јула.

Тако да ФЗО Републике Српске од сутра, у складу са Законом о обавезном здравственом осигурању, може да финансира здравствену заштиту само за грађане за које се редовно уплаћују доприноси.

- Ово је прилика да поново позовемо грађене који још немају здравствено осигурање, попут незапослених, да посјете надлежне пословнице Фонда и регулишу свој статус. Такође, будући да је Влада дала рок од два мјесеца, вјерујемо да су послодаваци ову прилику схватили крајње озбиљно и да су провјерили стање својих обавеза у Пореској управи, измирили дуговања или евентуално направили по потреби репрограме дуговања са Пореском управом и сл., а како не бисмо поново дошли у ситуацију да на десетине хиљада грађана остане без осигурања - наведено је из ФЗО Српске.

Поред апела које су јавно упућивали, путем медија, свим послодавцима Фонд је послао и допис у којем су их упозорили на озбиљност ситуације и позвали да извршавају своје законске обавезе. 

- Неплаћањем доприноса не ускраћују се само радници за права из здравственог осигурања, већ се доводи у питање комплетан здравствени систем и функционисање свих здравствених установа у Републици Српској. Напомињемо да ФЗО РС када се уплате доприноси ту уплату у систему види дан или два након уплате, због чега је важно да се доприноси плаћају правовремено, односно како је предвиђено законом, а не у задњи час. Важно је да осигураници знају да када се уплате доприноси, Фонд "пушта" осигурање на период од два мјесеца. Према томе, послодавци имају довољно времена да обавезе измирују на вријеме, како би осигурана лица имала у континуитету осигурање. У случају евентуалних проблема, осигураници, као и послодавци, могу да се јаве и у наше пословнице - истиче се у саопштењу ФЗО Српске.

Иначе, послодавци који имају репрограме, потребно је редовно измирују обавезе по основу репрограма, али и своје текуће обавезе да би радници имали здравствено осигурање. Исто тако, грађани који још немају здравствено осигурање, потребно је да посјете надлежне пословнице Фонда и регулишу свој статус, будући да је закон дао бројне могућности пријаве на осигурање о којима смо континуирано информисали јавност.

Пријава трудница на осигурање

Труднице које су запослене на здравствено осигурање пријављује послодавац који је дужан да за њих уплаћује доприносе. Уколико трудница није запослена, а партнер јесте ( брачни или ванбрачни), на здравствено осигурање се може пријавити преко партнера за кога се, такође, морају уплаћивати доприноси. Уколико не постоји ниједна ова могућност, тада се трудница на здравствено осигурање може пријавити по основу свог стања и њена здравствена заштита се финансира из буџета Српске. Исто важи и за породиље као и за жене у процесу планирања породице. Тада се на здравствено осигурање пријављују у Фонду и са собом носе налаз надлежног љекара. Дакле, по основу трудноће - трудница не може да се пријави све док је запослена или има основ осигурања преко запосленог супруга, без обзира на то да ли се доприноси плаћају.

Пријава дјеце на осигурање

Дјеца се на здравствено осигурање пријављују преко родитеља. Да дијете не би испаштало, ако се за једног запосленог родитеља не плаћа допринос, дијете може да се пријави преко другог родитеља за којег се доприноси плаћају. По основу година живота дијете се може пријавити на осигурање само ако не постоји други основ, нпр. ако су оба родитеља незапослена. Уколико се за родитеље не плаћа допринос, то не значи да дијете може да се пријави по основу година живота.

Шта у случају промјене посла?

Осигураници који промијене посао, а дјеца или дијете је било пријављено преко њих, потребно је, такође, да о томе обавијесте Фонд како дијете не би остало без осигурања. Наиме, родитељи када промијене послодавца, а у Фонду не пријаве промјену, са одјавом са осигурања претходног послодавца одјавлјује се и дијете. Зато је јако важно да родитељи када промијене послодавца, посјете надлежне пословнице Фонда и дијете преко себе поново пријаве на осигурање (понијети родни лист дјетета) како би се и даље остваривала здравствена заштита у пуном обиму за дијете. Дакле, поред права постоје и обавезе, те је јако важно да се о томе води рачуна.

Како до осигурања за лице без прихода?

Грађани који не остварују приходе на здравствено осигурање могу бити пријављени у Фонду здравственог осигурања. Потребно је да понесу овјерену кућну листу, а лицем без прихода се сматра онај грађанин чија мјесечна примања по члану домаћинства не прелазе најнижу нето плату у Републици Српској. Примјера ради, уколико породица има четири члана, укупни приходи се подијеле са четири и тај износ не смије прелазити најнижу плату у Српској. Грађани не морају да доносе потврду из Пореске управе о висини прихода, јер ФЗО РС има приступ овој евиденцији Пореске управе.


​РТРС