Додик озваничио почетак радова на ХЕ "Мрсово"; Историјски тренутак за Српску и Рудо :: Semberija INFO ::

 

Додик озваничио почетак радова на ХЕ "Мрсово"; Историјски тренутак за Српску и Рудо


Почетак радова на Хидроелектрани "Мрсово" у Рудом је историјски тренутак и за Републику Српску и за ову општину, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је данас озваничио почетак радова на ХЕ.

Навео је да ће бити запослено 60 нових радника, а планирано је да ХЕ проради за 31 мјесец.

- Ово ће бити изузетан допринос систему зелене енергије. Деценијама се о овоме прича, што говори о томе колико је то било сложено - рекао је Додик и истакао да је овим исказана сва способност Републике Српске да и у сложеним околностима може успјешно да ради.

Осим изградње Хидроелектране "Мрсово", навео је да је у току и реализација пројеката "Горњи хоризонти", "Бук бијела", "Бистрица"  и изразио задовољство због партнерства са турским партнерима, који су генерални извођачи радова на изградњи Хидроелектране, али и са партнерима из Србије и Аустрије.

Свечаности су присуствовали и премијер Српске Радована Вишковића, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, као и други званичници Српске и Турске.

Предузеће "ЕРС-Обновљиви извори енергије" посједује концесију за изградњу ХЕ "Мрсово" у општини Рудо. Та ХЕ на ријеци Лим биће инсталисане снаге 37,3 мегавата и просјечне годишње производње 140,6 гигаватчасова, објављено је раније из ЕРС-а.

Предузеће из Бањалуке "Комсар енерџи хидро" потписало је 22. новембра 2022. године уговор о изградњи Хидроелектране "Мрсово" са турском фирмом НГА ИНСААР А.С. Сисил у укупној вриједности 98.025.831 евра без ПДВ-а.

Предузеће "Комсар енерџи хидро", које је посједовало концесију за њену изградњу прибавило је техничку документацију, између осталог, идејни пројекат и студију оправданости са елементима заштите животне средине.

Привредно друштво "ЕРС-Обновљиви извори енергије" из Љубиња 31. децембра 2022. године потписало Уговор о преносу 100 одсто удјела у Привредном друштву "Комсар енерџи хидро" да би постало власник. 


​РТРС