Нестабилне временске прилике упозоравају на важност осигурања усјева :: Semberija INFO ::

 

Нестабилне временске прилике упозоравају на важност осигурања усјева


Елементарне непогоде које су посљедњих дана захватиле Српску нанијеле су огромне штете у аграру. Иако род из године у годину односе мраз, град, поплаве и суша, малобројни пољопривредници осигуравају своје површине. У овој години грант за субвенције за осигурање у републичком аграрном буџету повећан је скоро три пута, те надлежни апелују на произвођаче да осигурају усјеве и имовину.

Осигурати се може сточарска, воћарско-виноградарска и повртарско-ратарска производња.

Семберски ратар Никола Алексић на 22 хектара производи кукуруз, пшеницу и дјетелину. Своје усјеве није осигурао јер је, каже, производња скупа, па му је то додатни издатак у буџету.

Пољопривреда је, кажу произвођачи "фабрика под ведрим небом", па кад осигурају усјеве не страхују од временских непогода и не морају са зебњом да гледају у небо.

Из републичког аграрног буџета прошле године право на премију за осигурање пољопривредне производње остварио је 231 корисник, а за ове намјене исплаћено је 620.000 КМ.

Ове године подстицајна средства повећана су на 1,5 милиона марака.

- Узмимо у обзир само у посљедњих десет година, од поплава, суша и свега онога што се дешавало, с тога морамо овоју пољопривредну производњу осигурати. А да би је осигурали, министарство је издвојило три пута већа средства, а 50 одсто учествујемо у премији осигурања - рекао је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске.

Услов за остваривање субвенција за осигурање усјева и имовине је да су подносиоци захтјева у регистру пољопривредних газдинстава пријавили површине под биљним врстама као и стоку.

Из ресорног министарства најављују да ће субвенције за осигурање у идућој години и повећати.


РТРС