Какви су економски ефекти чланства Чешке у ЕУ? :: Semberija INFO ::

 

Какви су економски ефекти чланства Чешке у ЕУ?


Чешка је једна од земаља које су се придружиле Европској унији током великог проширења 2004. године. Истражили смо који су изазови обиљежили реформски процес у тој земљи, које су промјене настале у економији и шта су економски ефекти чланства Чешке у Европској унији?

Чешка је међу најразвијенијим европским економијама. Интензивнији раст почео је уласком у Европску унију. Иако једна од чланица са израженим евроскептицизмом, ово је земља са стопом незапослености од два одсто коју млади не напуштају.

Чешка добија више средстава из буџета Европске уније него што уплаћује. Од свих посткомунистичких држава најуспјешније је трансформирала тржиште. Уз низак спољни дуг и туристички потенцијал привукла је страна улагаче.

- Чешка економија је дефинитивно имала знатну корист од интеграције због европског тржишта, трговине и извоза, инвестиција, посебно директних страних улагања. Разлог због којег имамо инвестиције је стабилна законодавна основа која је створена и била је једна од обавеза приступања Европској унији - каже Петр Лебеда, директор Центра за анализе Глополис из Прага.

Захваљујући страним инвестицијама мијења се структура индустрије која обухвата 35 одсто економије и врло је значајна у извозу. Посебно аутомобилска индустрија са удјелом од 10 одсто у БДП-у, директно запошљава више од 180.000 људи те произведе више од 1,4 милиона аутомобила и преко 5.000 аутобуса годишње.

- Главни бенефит од чланства у економском смислу је, прије свега, могућност добијања средстава посебно на почетку процеса. Да би то успјела земља треба да створи механизме што је био тежак задатак за нашу администрацију и управу, иако неки политичари знају рећи да лоше долази из Брисела, а да оно што је добро долази од локалних политичара - каже Мартин Ехл, уредник дневног листа Пословне новости, Праг.

Након кризе изазване пандемијом ковида, Чешка из Механизма ЕУ за опоравак и отпорност добија и седам милијарди евра бесповратних средстава за опоравак економије, дигиталну транзицију и климатске циљеве.


РТРС