Песков: Немогућ повратак у споразум извозу житарица :: Semberija INFO ::

 

Песков: Немогућ повратак у споразум извозу житарица


Фото - Спутњик / Танјуг / АП
Кремљ је саопштио да је није могућ повратак Москве у споразум о извозу житарица из украјинских лука у Црном мору пошто нису испуњени услови које је Русија навела.

- Нажалост, тренутно је немогућ повратак у споразум, пошто није ни спровођен - нагласио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је подсјетио да је руски предсједник Владимир Путин изнио јасан став да је Русија спремна да се одмах врати у споразум чим буде спроведен.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је јуче Русију да се врати у споразум о извозу житарица из црноморских лука у Украјини у складу са приједлогом који је раније изнио Путину.

Русија је иступила из споразума прије седам дана, наводећи да нису испуњени захтјеви да се побољша стање са њиховим извозом хране и ђубрива те да нису довољне количине украјинског жита стигле до најсиромашнијих држава.

Гутерес је послао писмо Путину 11. јула и предложио је Русији да продужи споразум уз дневно ограничење од четири брода да уђу у Украјину и исто толико да изађе, а заузврат би огранак руске "Пољопривредне банке" - "Роселхозбанка" поново била укључена у глобални систем плаћања СВИФТ.

Један од кључних захтјева Москве било је поновно повезивање "Роселхозбанке" у систем СВИФТ. ЕУ је ову банку искључила из система прошле године.


Агенције / РТРС