Хан­га­ри пу­ни си­је­на у Хер­це­го­ви­ни, у Сем­бе­ри­ји угрожен сточни фонд :: Semberija INFO ::

 

Хан­га­ри пу­ни си­је­на у Хер­це­го­ви­ни, у Сем­бе­ри­ји угрожен сточни фонд


Фото: Велибор Трипић

БИ­ЈЕ­ЉИ­НА, ГАЦ­КО - Ко­си­дба тра­ве и ба­ли­ра­ње си­је­на уве­ли­ко су у то­ку ши­ром Ре­пу­бли­ке Српске. И док по­љо­при­вре­дни­ци у Хер­це­го­ви­ни и Ли­јевчу по­љу за­до­во­љно трља­ју ру­ке, јер је го­ди­на би­ла пло­до­но­сна, а ква­ли­тет си­је­на за­до­во­ља­ва­јући, у Сем­бе­ри­ји би­љеже ни­кад го­ре при­но­се и ква­ли­тет тра­ве.

"Што се тиче прве ко­си­дбе си­је­на у Сем­бе­ри­ји, ис­кре­но ћу вам рећи, про­па­ла је, а не пи­ше се до­бро ни сточном фон­ду, ис­тиче за "Не­за­ви­сне но­ви­не" Са­во Ба­кај­лић, пред­сје­дник Ре­ги­онал­ног удружења по­љо­при­вре­дни­ка Сем­бе­ри­је и Ма­је­ви­це.

"Ве­ли­ке ко­личине па­да­ви­на проу­зро­ко­ва­ле су је­дну од го­рих првих ко­си­дби и у су­шти­ни си­је­но ни­ко не про­да­је, јер окол­нос­ти ни­су до­бре у сва­ком сми­слу. Си­ту­аци­ја се ма­ло по­пра­ви­ла за ври­је­ме дру­ге ко­си­дбе, али дос­та је њи­ва уни­ште­но ме­ха­ни­за­ци­јом и са­би­ја­њем тла. Ви­ди­те и са­ми, ми у Сем­бе­ри­ји има­мо афричку свињ­ску ку­гу, љу­ди је­днос­та­вно мар­ву рас­про­да­ју 'по­што-за­што'. Нажалост, ми­слим да ће по­љо­при­вре­да дожи­вје­ти ве­ли­ки ко­лапс, а у Сем­бе­ри­ји, нај­већој жи­тни­ци Ре­пу­бли­ке Српске и Бо­сне и Хер­це­го­ви­не, ни­је до­бра си­ту­аци­ја. Је­ди­но смо ус­пје­ли да ква­ли­те­тно спре­ми­мо си­је­но из дру­ге ко­си­дбе, а што се тиче сточног фон­да, он се уни­шта­ва и ми­слим да је до­шао крај по­љо­при­вре­дној прои­зво­дњи у Српској и БиХ", за­кључио је Ба­кај­лић.

Да ба­ли­ра­но си­је­но не­маш гдје ку­пи­ти, јер га ни­ко и не про­да­је, ка­зао је за "Не­за­ви­сне но­ви­не" Вла­ди­мир Усо­рац, пред­сје­дник Удружења по­љо­при­вре­дних прои­звођача и мље­ка­ра РС.

"Ко­си­дба је би­ла ужа­сна, ква­ли­тет је ја­ко лош, ко­си­ле су се прва и дру­га ко­си­дба за­је­дно и го­то­во да ове го­ди­не не­ма ква­ли­те­тног си­је­на. Ка­ква је си­ту­аци­ја у дру­гим кра­је­ви­ма Српске, ствар­но не знам, али код нас је ужас. Ко има не­што ква­ли­те­тног си­је­на, не про­да­је, чува га за сво­је по­тре­бе. На­де улажемо у трећу ко­си­дбу или ћемо по­ку­ша­ти си­ја­ти но­ву тра­ву, па до зи­ме да се бар обе­зби­је­ди­мо. Ако то не успи­је, у пи­та­њу ће би­ти ис­хра­на сто­ке", сма­тра Усо­рац.

Да ко­си­дба ка­сни у мно­гим кра­је­ви­ма Српске, али и да је сточни фонд у опа­да­њу, пот­врдио је за "Не­за­ви­сне" и Дра­шко Ба­њац, пред­сје­дник Удружења фар­ме­ра Ре­пу­бли­ке Српске.

"Сла­бо на­род си­је­но и про­да­је, за дви­је, три КМ ма­ле ба­ле, за ве­ли­ке ни­сам ни си­гу­ран тачну ци­је­ну. Ове го­ди­не је си­је­на би­ло као ни­ка­да, јер је би­ла ки­шна го­ди­на, али дос­та тра­ве је и про­па­ло, јер се  ни­је мо­гла ко­си­ти због вре­мен­ских не­при­ли­ка. На по­дручју Ли­јевча по­ља ни­је би­ла ло­ша ко­си­дба и си­је­на има у изо­би­љу. Вје­ру­јем да је до­бра ко­си­дба би­ла и у брдским пре­дје­ли­ма, на Ма­њачи, та­мо је ге­не­рал­но тра­ва до­брог ква­ли­те­та. Си­је­на ће би­ти до­во­љно, али сточни фонд се стал­но сма­њу­је", сма­тра Ба­њац.

По­љо­при­вре­дни­ци из Гац­ка кажу да су при­но­си си­је­на у овој го­ди­ни пре­ма­ши­ли сва њи­хо­ва очеки­ва­ња.
"За ра­зли­ку од про­шле го­ди­не ка­да смо ви­ше од 80 од­сто мо­ра­ли да ку­пи­мо, и то по изу­зе­тно ви­со­ким ци­је­на­ма, ова го­ди­на ће бар у том сми­слу би­ти ла­го­дна, јер ћемо си­је­на има­ти, што кажу, 'и на извоз'. За нас је по­се­бно би­тно што са хра­ном за сто­ку нећемо има­ти про­бле­ма у овом сми­слу, јер зи­ма у Гац­ку тра­је не­ка­да и по пет мје­се­ци, па је ја­ко би­тно да не мо­ра­мо бри­ну­ти о то­ме", ка­зао је за "Не­за­ви­сне" је­дан ври­је­дни до­маћин из Гац­ка и до­дао да је до­каз пло­до­но­сне го­ди­не и чиње­ни­ца да још ни­су за­врши­ли по­сао, а почели су око 20. ју­на.

При­но­си зе­ле­не би­љне ма­се, одно­сно си­је­на су изу­зе­тно ви­со­ки ове го­ди­не у Хер­це­го­ви­ни, пот­врдио је за "Не­за­ви­сне но­ви­не" Дар­ко Мар­ко­вић, стручни са­ра­дник за сточар­ство у ре­со­ру за пружање стручних услу­га у по­љо­при­вре­ди при ре­сор­ном ми­нис­тар­ству за ре­ги­ју ис­точна Хер­це­го­ви­на.

"Већ не­ко­ли­ко де­це­ни­ја ни­су за­би­љежени ова­ко ви­со­ки при­но­си. Ква­ли­тет си­је­на је не­ује­дначен, јер има пар­це­ла ко­је су у ди­је­лу Га­тачког по­ља би­ле изложене плав­ље­њу и во­да се дуже задржава­ла, што је до­ве­ло до пре­рас­та­ња, одно­сно по­ле­гнућа и по­ја­ве тру­лежи. У брдским и пла­нин­ским ди­је­ло­ви­ма при­но­си су ви­со­ки, а ква­ли­тет си­је­на је изу­зе­тно до­бар. Ге­не­рал­но гле­да­но, у ци­је­лој ре­ги­ји Хер­це­го­ви­не одлични су при­но­си. Си­је­на ће би­ти и за про­да­ју", ка­зао је Мар­ко­вић.


Независне новине