Кренуо талас затварања кафића у Аустралији :: Semberija INFO ::

 

Кренуо талас затварања кафића у Аустралији


Скок трошкова енергената због рата у Украјини глобално потреса цијене проузрокујући главобоље грађанима и предузетницима хиљадама километара далеко од бојишта.

Инфлација и експлозија цена струје у Аустралији снажно се прелива на аустралијске "кофи шопове", чији је посао послуживања сендвича уз кафу, нагло постао неисплатив присиљавајући многе на талас затварања.

Аустралијска индустрија кафића, вриједна по процјенама 10 милијарди аустралијских долара, уједно највећа изван Европе по броју становника, постаје видљива жртва скупљих комуналија, трошкова производње, плата и станарина. Истовремено, раст каматних стопа у покушају да се обузда инфлација, притиснуо је грађане на скромнију потрошњу смањујући приходе угоститељима, пише Реутерс, преноси Пословни дневник.

Груба рачуница илуструје да су трошкови комерцијалне производње сендвича, укључујући све трошкове режија, од струје до говедине, порасли 16 одсто у посљедње двије године, док се потрошња купаца стрмоглавила, бришући десет посто профитне марже типичне за индустрију.

Трошкови производње једне од најпопуларнијих кафа, тзв. "флат wхите", порасли за готово 20 одсто. Резултат је мањи профит, пад броја купаца и све више угоститеља који стављање кључ у браву.

"Трошкови живота постају све већи, посебно за оне који су долазили на дневни оброк",  рекао је Џек Хана, угоститељ који је прошлог мјесеца затворио Годслине Кафе у средишту Сиднеја, двије године након покретања посла, потрошивши око 1,5 милиона аустралијских долара на опремање.

"Људи једноставно нису вољни да троше новац на додатну потрошњу када је супермаркет такође скуп. Морали смо повећати наше цијене и платити запосленима плату од које могу да живе", каже Хана.

Прије пандемије, угоститељски објекти чинили су око трећину аустралијских малих компанија оглашених на продају. Данас их је више на продају, њихов број се ближи половини, с траженим цијенама сниженим до 50 одсто. Око шестине кафића оглашених на продају затвара се прије него што нађе купца.

(Независне)