Виљнус због НАТО самита као тврђава, системи Патриот усмјерени ка Каљининграду :: Semberija INFO ::

 

Виљнус због НАТО самита као тврђава, системи Патриот усмјерени ка Каљининграду


Фото - Танјуг

ВИЉНУС - НАТО је претворио Виљнус, престоницу Литваније, у тврђаву брањену напредним оружјем како би заштитио америчког предсједника Џозефа Бајдена и друге лидере Алијансе на самиту сqедеће недјеље, који се одржава 32 километра од литванске границе са руским савезником Бјелорусијом.

Шеснаест НАТО савезника послало је укупно око 1.000 војника да обезбјеђују дводневни самит 11. и 12. јула, који се одржава само 151 километар од саме Русије, преноси Ројтерс.

Многи од њих су послали и напредне системе противваздушне одбране који недостају балтичким државама.

-Било би више него неодговорно да наше небо буде незаштићено у тренутку када Бајден и лидери 40 земаља стижу - рекао је предсједник Литваније Гитанас Науседа.

Њемачка је распоредила 12 ракетних система Патриот, који се користе за пресретање балистичких и крстарећих ракета или ратних авиона.

Шпанија је допремила систем противваздушне одбране НАСАМС, Француска шаље самоходне хаубице Цезар, и уз Финску и Данску распоређује војне авионе у Литванији.

Ова земља је, уз Британију, испоручила средства против беспилотних летјелица.

Пољска и Немачка су послале снаге за специјалне операције појачане хеликоптерима.

Други шаљу опрему за борбу против било каквих потенцијалних хемијских, биолошких, радиолошких и нуклеарних напада. Литвански предсједник види ове акције савезника као потврду да је потребно да НАТО хитно успостави сталну противваздушну одбрану у балтичким државама.

-Размишљамо о томе шта ће се десити након завршетка самита и радићемо са савезницима на стварању ротирајућих снага за трајну ваздушну заштиту - рекао је он новинарима.

У селима поред бјелоруске границе, мештани су саопштили Ројтерсу да се осјећају потпуно безбједно, упркос понуди Минска да се ту након побуне смјесте руске плаћеничке трупе Вагнер групе и руско нуклеарно оружје.

На аеродрому у Виљнусу, осам њемачких ракетних бацача Патриот распоређено је са цијевима усмјереним у правцу руског Калињинграда, а још два према Бјелорусији.

-Знате гдје се налазите географски и прилично добро знате одакле пријетња долази. Литванија је тражила од нас заштиту самита, а такође је НАТО тражио помоћ од Њемачке. Ово је наш одговор - рекао је потпуковник Штефен Либ, командант јединице Патриота. Литванија је утростручила јединице пограничне страже на бјелоруској и руској граници током љета, уз официре из Летоније и Пољске.

Двије земље су такође послале полицију да помогне у патролирању по Виљнусу.

Градоначелник Виљнуса је препоручио становницима да оду на одмор ван града, ако желе да избјегну гужве у саобраћају, јер ће велики дијелови центра престонице бити затворени током самита.


Танјуг / Глас Српске