Почео други уписни рок, погледајте гдје има највише мјеста :: Semberija INFO ::

 

Почео други уписни рок, погледајте гдје има највише мјеста



БАЊАЛУКА, ШАМАЦ - Јулски уписни рок за упис ученика у прве разреде средњих школа почео је јуче, а највише мјеста има у школама са занатским смјеровима.

У Средњој школи "Никола Тесла" у Шамцу данас је почео други уписни рок ученика у први разред, за који су остала два слободна мјеста у општој гимназији и три у одјељењу бравар - заваривач, рекла је директорка ове школе Смиља Нишић.

"Мислимо да ће то данашњим уписом бити попуњено и почињемо припреме за долазак ученика у септембру", навела је Нишићева, додајући да је ова школа кадровски спремна за почетак наставе.

Он је рекла да је у ову школску годину планиран упис 112 ученика или пет одјељења и то - општа гимназија, царински, физиотерапеутски и фармацеутски техничар, као и одјељење трећег степена бравар - заваривач.

Нишићева је додала да је занимање бравар - заваривач проглашено дефицитарним и сви ученици који упишу овај смјер имаће стипендију од 100 КМ и бесплатан превоз који је обезбиједила Влада Републике Српске. 

У Средњошколски центар Братунац у прва два уписна рока уписана су укупно 123 ученика, остало је слободно још 21 мјесто за јулски уписни рок.

"Остало је девет слободних мјеста за монтера суве градње - молера и 12 за занимање армирач - бетонирац. Највеће интересовање било је за занимање техничар за ЦНЦ технологије, за које су се пријавила 52 ученика, док је мјеста било за један разред или 24 ученика", наводе из овог средњошколског центра.

Најмање интересовања било је за занимање армирач - бетонирац, за које се нико није пријавио у прва два уписна рока.

Како за "Независне новине" истиче Бојан Бакал, директор Пољопривредне школе у Бањалуци, мјеста има још у пољопривредном одјељењу и одјељењу агротехничар.

"Када је ријеч о занатима, код нас постоје месар и пекар и то је подијељено, односно за месаре имамо пријављених девет, док за пекаре имамо седам ученика", казао је Бакал и додао да очекују да се у овом року пријави још ђака те ће након тога ресорном министарству послати молбу за спајање ова два смјера у једно одјељење.


Независне новине