Република Српска обезбиједила 75 милиона КМ путем двије аукције обвезница :: Semberija INFO ::

 

Република Српска обезбиједила 75 милиона КМ путем двије аукције обвезница


У складу са Одлуком о дурогорочном задуживању Републике Српске за 2023. годину и у оквирима Закона о задуживању, дугу и гаранцијама, Српска је данас одржала двије аукције обвезница којима је обезбједила укупно 75 милиона КМ, саопштено је из Министарства финансија Српске.

Потражња за хартијама од вриједности је у оба трговања била већа од понуде, а и овај пут је у трговању учествовало више институционалних инвеститора, као и физичка лица: из Српске, ФБиХ и земаља Европске уније, наводи се у саопштењу.

На Бањалучкој берзи је, у оквиру 59. аукције обвезница, продато 30.000 обвезница номиналне вриједности 1.000 КМ, са роком доспијећа од седам година и каматном стопом од 6,1 одсто годишње.

Ова емисија обвезница је везана за валутну клаузулу евро.

Главница се исплаћује једнократно по доспијећу (седам година од дана регистрације емисије), а камата једном годишње.

У оквиру 60. емисије обвезница, продато је 45.000 обвезница номиналне вриједности 1.000 КМ, са роком доспијећа од пет година и каматном стопом од 6,1 одсто годишње.

Ове хартије су емитоване у валутној клаузули конвертибилна марка. Главница се исплаћује једном годишње, као и камата, наводи се у саопштењу.

Намјена средстава прикупљених емисијом обвезница је обезбјеђивање средстава за Буџет Српске за 2023. годину.

Из Министарства наводе да стање укупног дуга Српске, према прелиминарним подацима на дан 31. мај 2023. године, износи 6.253,4 милиона КМ, то јест 40,5 одсто БДП-а, док стање јавног дуга Српске износи 5.270,3 милиона КМ, то јест. 34,1% БДП-а.

Из наведеног произлази да Република Српска има капацитета да све своје доспјеле обавезе извршава у року и у складу са стратешким планом, наводи се у саопштењу.


Глас Српске