Енорман пад броја преквалификација у Српској :: Semberija INFO ::

 

Енорман пад броја преквалификација у Српској


Из године у годину у паду је број оних који уписују школе за образовање одраслих у Републици Српској, показују подаци Републичког завода за статистику.

Тако је, према овим подацима, на почетку школске 2022/2023. године било тек 36 полазника школа за образовање одраслих по полу и разредима.

"С тим у вези, у школској 2018/2019. години било је укупно 973 полазника, у 2019/2020. њих 1.263, а у 2020/2021. њих 754. Тако је у 2021/2022. школској години био 551 полазник, а у овој 36", подаци су Завода.

Осим тога, најновији подаци Завода показују да је највише оних који су се уписали у средњу школу за образовање одраслих 1981. годиште или старији, а тик иза њих су они који су рођени 2002. године.

"Што се тиче смјерова за које се одлучују, у овој школској години највише интересовање влада на пољу здравља и социјалне заштите, па се тако њих 13 одлучило за овај смјер", додаје се у Заводу.

Иако у Центру за образовање одраслих Бијељина немају мање полазника, главни разлог за смањен број заинтересованих одраслих особа које се одлучују за овај вид образовања Младен Савић, директор овог центра, види у томе што је укинута преквалификација за медицинске техничаре.

"Онда ти полазници одлазе у Федерацију БиХ и тамо односе новац, што значи да они тим укидањем нису спријечили преквалификацију, већ само тај дио посла пребацили у центре за образовање одраслих у ФБиХ, те они сада имају много више посла него у Српској", казао је Савић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, то је бесмислено, те сматра да је потребно вратити овај вид преквалификације.

"Ми смо ипак изашли у сусрет нашим полазницима те смо отворили центар за образовање одраслих у другом ентитету. А знате шта је још занимљивије, полазници који се школују у ФБиХ иду на праксу у Републику Српску, и мислим да је то бесмислено", рекао је Савић.

Сузана Кусовац Сладоје, директорка Центра за образовање одраслих Бањалука, за "Независне новине" каже да они немају проблема са бројем уписаних те да, иначе, попуне сва мјеста.

"Ми у посљедње три године имамо три рока и попунимо сва мјеста. Полазници су заинтересовани и за формални и неформални вид образовања", казала је Кусовац Сладоје.

Додаје да је још 2021. повећан број заинтересованих за овај вид образовања, те да у овом центру раде на процесу оспособљавања на свим пољима, те да нуде разне програме образовања.

(Независне)