Влада Српске усвојила информацију о обезбјеђивању бесплатних уџбеника за ученике :: Semberija INFO ::

 

Влада Српске усвојила информацију о обезбјеђивању бесплатних уџбеника за ученике


Влада Републике Српске усвојила је данас, на 27. сједници у Бањалуци, информацију о обезбјеђивању бесплатних уџбеника за ученике основних школа за школску 2023-2024. годину.

Министарство просвјете и културе од школске 2007-2008. године у континуитету обезбјеђује бесплатне уџбенике за све већи број ученика основних школа у Републици Српској.

У складу са важећим закључцима Народне скупштине Републике Српске и мјерама дефинисаним Популационом политиком Републике Српске за наредну школску 2023-2024. годину биће обезбијеђени уџбеници за све ученике од првог до четвртог разреда основних школа, за све ученике основних школа који су побједници републичког такмичења у школској 2022-2023. години (односи се и на ученике музичких школа), и за ученике од петог до деветог разреда који су треће и наредно дијете по реду рођења у породици са троје и више дјеце.

Такође, на данашњој сједници Владе Републике Српске донесена је одлука о повећању обухвата дјеце која остварују право на бесплатне уџбенике од петог до деветог разреда, а у складу са њом биће обезбијеђени бесплатни уџбеници и за кориснике права на додатак за помоћ и његу другог лица и као и за дјецу кориснике права на личну инвалиднину у складу са Законом о социјалној заштити.

Влада Републике Српске обезбиједила је бесплатне уџбенике за кориснике права на додатак за помоћ и његу другог лица, као и за дјецу кориснике права на личну инвалиднину у складу са Законом о социјалној заштити.
????https://t.co/jajKINM11l pic.twitter.com/TlK3maGfhX

— Влада Републике Српске (@Vlada_Srpske) June 29, 2023

За бесплатне уџбенике у наредној школској години из Буџета Републике Српске биће издвојено 5.700.000,00 КМ.
Поред уџбеника које обезбјеђује Министарство просвјете и културе за наведене категорије ученика, Министарство породице, омладине и спорта обезбиједиће бесплатне уџбенике за одличне ученике из породица са четворо и више дјеце и то за ученике од петог до деветог разреда.

Влада Републике Српске задужила је Министарство породице, омладине и спорта и Министарство просвјете и културе да потпишу Протокол о сарадњи с циљем дефинисања обавеза по питању обезбјеђивања бесплатних уџбеника.

На данашњој сједници, Влада је усвојила Информацију о појави афричке куге свиња у Републици Српској у којој се наводи да ће се финансијска средства потребна за спречавање ширења, сузбијања и искорјењивања афричке куге свиња, као и за накнаду штете настале усљед афричке куге свиња у Републици Српској обезбиједити из Фонда солидарности за обнову Републике Српске.

Задужује се Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да прати реализацију наложених мјера, те предузима мјере из своје надлежности и континуирано информише Владу Републике Српске о афричкој куги свиња у Републици Српској.

Министарство је информисало Владу о до сада предузетим мјерама на сузбијању ове заразне болести свиња, а у Информацији се наводи да су закључно са јучерашњим даном пријављена укупно 23 заражена имања, од којих су 22 на подручју Града Бијељина и једно на подручју општине Шамац.


 Информација о појави болести и даљем поступању је одмах прослеђена свим општинама и градовима, МУП-у Републике Српске, Управи цивилне заштите Републике Српске, Инспекторату, те надлежним ветеринарским организацијама.

Представници Министарства посјетили су и општине Бијељина и Шамац, и дали јасне и прецизне инструкције о поступању приликом еутаназије свиња и асанације терана на имањима гдје је потврђено присуство афричке куге свиња. Одржани су састанци и са ветеринарским организацијама зараженог и угроженог подручја и дате јасне инструкције о поступању. Представници Министарства су превентивно посјетили и Град Лакташи гдје је одржана и сједница Кризног штаба за дјеловање у случају појаве афричке куге свиња.

Такође, Министарство је формирало Експертску групу за епизоотиолошки надзор појаве афричке куге свиња.
Све ветеринарске организације су стављене на располагање ветеринарским инспекторима у циљу што боље организације и реализације наложених мјера.

Све досадашње активности спроведене су у складу са прописима и правилима струке.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о начину финансирања Програма за обезбјеђивање биомедицински потпомогнуте оплодње за 2023. годину. Средства за финансирање Програма обезбјеђују се у буџету Републике Српске за 2023. годину у износу од 3.300.000,00 КМ. Подсјећамо, Законом о обавезном здравственом осигурању прописано је да ће Влада Републике Српске донијети Одлуку о начину финансирања Програма за обезбјеђивање биомедицински потпомогнуте оплодње.

Претходно је Управни одбор Фонда здравственог осигурања Републике Српске, како је и предвиђено Законом, усвојио Програм за обезбјеђивање биомедицинске потпомогнуте оплодње за 2023. годину, а која обухвата успостављање медицинске индикације, поступак стимулације (терапија) и поступке у складу са прописом којим се уређује област биомедицински потпомогнуте оплодње. Овај Програм дефинише биомедицински потпомогнуту оплодњу, цијену поступка, обим финансирања и друга питања од значаја за обезбјеђивање биомедицинске потпомогнуте оплодње.

Законом су, подсјећамо, предвиђена нова права у овој области, а између осталог да Фонд здравственог осигурања може, у складу са овим Програмом, одобрити финансирање трећег покушаја вантјелесне оплодње и у здравственој установи изван Републике Српске.

Влада Републике Српске донијела је на данашњој сједници и Одлуку о начину финансирања Посебног програма медицинских средстава која се примјењују у ограничено доступним количинама за 2023. годину у износу од 1.000.000,00 КМ. Одлука је донесена у складу са чланом 44. став 6. Закона о обавезном здравственом осигурању, након што је Управни одбор Фонда здравственог осигурања Републике Српске, уз сагласност министра, усвојио Посебан програм медицинских средстава која се примјењују у ограничено доступним количинама за 2023. годину.
Влада Републике Српске усвојила је Информацију о обезбјеђењу средстава за потребе санације зграде Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци, према којој ће бити издвојено 400.000,00 КМ за санацију кровова двије зграде у које је овај факултет смјештен.

Електротехнички факултет Универзитета у Бањалуци обратио се Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске са захтјевом и попратном документацијом за санацију зграда факултета. Већ дуги низ година кров на обје зграде прокишњава, усљед чега се оштећују лабораторије и учионице у којима се изводи настава, кабинети наставника и асистената, као и канцеларије административног особља. Електричне инсталације и столарија су дотрајали те их је потребно санирати.

(РТРС)