Шимпанза која је цијели живот провела у кавезу први пут угледала небо :: Semberija INFO ::

 

Шимпанза која је цијели живот провела у кавезу први пут угледала небо


Двадесетдеветогодишња шимпанза Ванила, која је спасена из злогласне лабораторије за експерименталну медицину и хирургију примата у Њујорку, први пут је видјела отворено небо након што је стигла у уточиште на Флориди.

Ванила никада није напустила мали кавез у ограђеном простору у коме је била деценијама.

На снимку не крије радост и дјелује да је очарана својим новим мајмунским пребивалиштем.

Ванила је иначе живјела у озлоглашеној лабораторији до своје друге године. Лабораторија је затворена 1997. године, а Ванила је била међу групом мајмуна која је пребачена у Калифорнију. Тамо је међутим била затворена у већем ограђеном простору у склоништу које је престало са радом 2019. године и пријетили су јој пожари.

Уточиште за шимпанзе је прошле године обезбиједило простор од 150 хектара на Флориди и пребацило примате.

На снимку се види и да је први Ванилу дочекао огромним загрљајем алфа мужјак Двајт.

"Ванила је у Калифорнији живјела са шачицом шимпанзи унутар кавеза са ланчаном оградом и без траве", рекао је приматолог Ендрју Халоран који је и забиљежио невјероватан тренутак.

Уточиште на Флориди је дом за 226 шимпанзи одбачених из лабораторија, индустрије забаве, трговине егзотичним кућним љубимцима, импровизованих зоолошких вртова, а многе су раније биле у самици и никада раније нису комуницирале са другим шимпанзама.

"Ванила се веома добро смјестила. Кад не истражује острво са својим пријатељима обично се може наћи на врху платформе за пењање на три спрата и посматра њен нови свијет", додаје стручњак.

Халоран иначе процјењује личност сваке нове шимпанзе која стигне у уточиште како би открио са којом од заједница се најбоље слаже.

"Ванила се слаже са свих осталих 18 шимпанзи. Има посебно разигран однос са алфа мужјаком Двајтом од кога краде храну", наводи Халоран.

Снимак шимпанзе Махале, која је донијела је на свијет новорођенче у Зоолошком врту округа у Канзасу, подсјетимо, такође је разнијежио кориснике на друштвеним мрежама, преноси б92. Махале се опоравила након компликација којесу настале због порођаја царским резом, а послије 48 сати први пут је узела у наручје своје младунче.


(Независне)