Највећи пад броја богатих у посљедњих 15 година :: Semberija INFO ::

 

Највећи пад броја богатих у посљедњих 15 година


 Занимљиве детаље доносе свјежи подаци о финансијској имовини свјетског становништва, што укључује дионице, инвестицијске фондове, стања на рачунима и слично.

Као посљедица прошлогодишњих преокрета (посебно је необично да су осјетно пале не само дионице, већ и обвезнице), укупна количина финансијске имовине смањила се 3,5 одсто на 225 трилиона долара, показују подаци Бостон Цонсултинг Гроупа (БЦГ).

СЕЕбиз преноси да је у питању највећи пад од финансијске кризе 2008.

Клуб супербогатих појединаца с имовином од најмање 100 милиона долара сада броји 62.000 чланова, што је 4.000 мање него годину раније. Међутим, вриједност реалне имовине у свијету (укључујући некретнине, племените метале…) порасла је 5,5 одсто, чиме је компензован пад финансијске имовине.

Укупна имовина (која се састоји од финансијске и реалне имовине) тако је прошле године у свијету порасла 0,3 одсто на 459 милијарди долара.

Према процјенама БЦГ-а, до 2027. године укупна имовина свјетске популације достићиће готово 600 билиона долара, преноси б92.

На листи земаља с највећом нето имовином САД је на првом мјесту (144 билиона), испред Кине (76), Јапана (24) и Њемачке (19).

(Независне)