Робот поново зарања у потрази за остацима Титана :: Semberija INFO ::

 

Робот поново зарања у потрази за остацима Титана


Америчка морнарица је информације које је посједовала пренијела организаторима потраге за подморницом "Титан", чијих је петоро чланова посаде проглашено мртвим након што је то пловило нестало.

Савјетник Стејт Департмента за безбједност Џон Кирби навео је да је Морнарица ''брзо ставила до знања'' да њене информације не могу бити потпуне, као ни да није сасвим утврђено шта подаци које она посједује представљају.

Кирби је истакао да је информација прослијеђена вођи потраге за "Титаном" и да је она вероватно "на неки начин ушла у план потраге", преноси Ројтерс.

Амерички национални одбор за безбједност саобраћаја (НТСБ) и америчка обалска стража требало би да покрену истрагу о догађајима који су довели до тога да подморница нестане.

ББЦ преноси да за сада дјелује да је ријеч о одвојеној истрази од оне коју је прије неколико сати најавио Канадски одбор за безбједност у саобраћају.

Компанија ''Пелаџик Рисерч'' потврдила је да је у току нова мисија потраге за остацима подморнице уз помоћ робота на даљинско управљање ''Одисеј'', који је открио остатке и који је једини робот који је до сада посетио локацију гдје је дошло до несреће.

Раније је објављено да су остаци из подморнице Титан претешки да би их Одисеј могао подићи и да би вађење остатака требало да се обави у каснијој фази.

Америчка обалска стража у четвртак је потврдила да су сви путници подморнице Титан погинули након "катастрофалног" инцидента.

Контраадмирал Џон Маугер, командант Прве обалске страже изјавио је да је откривен репни конус подморнице на око 500 метара од прамца Титаника на морском дну.

"Крхотине одговарају катастрофалној имплозији коморе под притиском. Након овог открића, одмах смо обавијестили породице у име Обалске страже Сједињених Држава и цијеле уједињене команде. Изражавам најдубље саучешćе породицама", додао је Маугер.

(Танјуг)