БиХ кључа на 38 степени Целзијуса :: Semberija INFO ::

 

БиХ кључа на 38 степени Целзијуса


Паклени први дани љета у Босни и Херцеговини упалили су наранџасто упозорење због високих температура ваздуха, а данас би, према прогнозама, жива на термометру могла достићи 38 степени Целзијуса.

Наиме, Федерални хидрометеоролошки завод издао је за данас и сутра наранџасто упозорење за подручје цијеле БиХ због високих дневних температура ваздуха и упозорење се односи на подручје читаве БиХ.

Наиме, наранџасти метеоаларм указује на опасно вријеме јер су прогнозиране неуобичајене временске прилике.
Прогнозиране опасне временске појаве јављају се размјерно ријетко током године, а таквог су интензитета да могу бити опасне за људе.

Препоручује се посебан опрез, праћење временске прогнозе и праћење савјета надлежних служби.
Како је недавно за "Независне новине" рекао Дејан Супић, помоћник директора Хидрометеоролошког завода Републике Српске за метеорологију, ово је први топлотни удар за ову годину.

"Ову високу температуру условило је јачање гребена уз прилив топлог ваздуха са сјевера Африке, а у приземљу поље високог ваздушног притиска. У дане викенда доћи ће до промјене времена, што ће условити углавном локалне пљускове праћене грмљавином и пад температуре ваздуха за осам до десет степени Целзијуса", казао је Супић.

Према његовим ријечима, буквално смо из такорећи јесењег дијела прољећа одмах улетјели у високе љетне температуре.

Грађанима се савјетује да што мање времена проводе на сунцу, односно да послове због којих су изложени Сунчевом зрачењу обаве рано ујутру или касно навече када је мање УВ зрачење, уз препоруку да пију што више течности.

Љето је календарски стигло јуче, а измјерене температуре ишле су до 35 степени Целзијуса. Највећа температура ваздуха јуче у 14 часова измјерена је у Зеници, и то 34 степена, док је у Бањалуци, у највећем граду Српске, температура износила 32 степена Целзијуса.

Температура измјерена на Бјелашница износила је 17, Иван Седло 27, Неум 28, Ливно 29, Широки Бријег и Тузла 30, Сарајево 31, Бугојно, Градачац, Сански Мост и Столац 32, Бихаћ, Дрвар и Мостар 33, Зеница 34 степена, док је температура мора у Неуму 24 степена Целзијуса.

"Данас ће у Босни и Херцеговини бити сунчано вријеме уз малу до умјерену облачност. Вјетар слаб западни и југозападни. Јутарња температура ваздуха од 16 до 23, на југу до 26, а највиша дневна од 32 до 38 степени", наводе они.

(Независне)