Хоће ли Србија приступити БРИКС-у? :: Semberija INFO ::

 

Хоће ли Србија приступити БРИКС-у?



БЕОГРАД - Србија се налази на европском путу, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Предсједник Србије истакао је да ће наступити драматичне промјене у свијету, као и да све више земаља жели да приступи БРИКС-у.

"Хоћемо ли постати чланица Еуропске уније у том тренутку? Очигледно је да не. Зато што нас не желе. Је ли стање владавине права у Србији лошије него у неким њиховим земљама? Није. У ствари, ни економска ситуација није лошија, без обзира што су у неке од земаља уложили по 60 милијарди, а у нашу земљу ни две милијарде. Говоримо о грантовима. Чак и плате и пензије нису ниже. Плате су ниже за 20 евра, пензије су више за 20 евра него у барем две земље", рекао је Вучић.

"БРИКС данас има 3 милијарде и две стотине милиона становника. Комплетан колективни Запад, како се назива то - НАТО пре свега, пошто је шири од Европске уније, ту су и Америка, Велика Британија, Турска, плус још неке земље. Дакле, то је негде око 950 милиона становника. Колективни Запад је много чвршће, тешње повезан. То су много ближе везе него што су у БРИКС-у", истакао је Вучић.

Он је истакао да ће БРИКС имати будућност.

"Ако Бриксу приступе Индонезија, која је најавила подношење захтева, па Емирати, Саудијска Арабија, Египат, Етиопија, буде ли ту и Нигерије, која ће за 10 година претећи Америку по броју становника, и још једна од земаља Магреба, буде ли ту још земаља Латинске Америке, евентуално и Бангладеш чији број становника расте енормном брзином, онда се мапа света драматично мења. У то нема никакве сумње", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће за 20 година све изгледати потпуно другачије и да ће наступити драматичне промјене у свијету које ће бити питање и неке нове генерације.

"У историјском смислу, за тих 20 година ствари ће стајати сасвим другачије. И у економском смислу. Не само у смислу светске популације, јер они данас са 42,9% светске популације имају 31% светског БДП-а. Биће велико питање, али биће питање наравно и вредности, али и очигледно велики број земаља који желе да се извуку испод, неко би рекао, плашта доминације Запада, неке би други рекли чизме доминације, потпуно свеједно. То ће бити питање за неке нове генерације Срба за 10-20 година. Драматичне промене су наступиле у свету. Оне су психолошки, економски, сировински, медијски и у сваком другом смислу драматично мењале ствари. Тако да је то питање за неке нове генерације. Што се нас тиче, из много разлога смо на европском путу, то ћемо наставити", изјавио је Вучић, преноси Б92.


Б92 / Независне