Почела међународна вјежба "Платинасти вук 23" :: Semberija INFO ::

 

Почела међународна вјежба "Платинасти вук 23"


У бази "Југ" код Бујановца данас је почела међународна тактичка вјежба обучавања "Платинасти вук 23" на којој учествују припадници Војске Србије и оружаних снага из девет других земаља, укључујући и БиХ.

Вјежба ће трајати до 27. јуна на полигону "Боровац" и у бази "Југ", у организацији Војске Србије и Европске команде Оружаних снага САД, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Циљ вјежбе је унапређење интероперабилности и међусобног разумијевања оружаних снага партнерских земаља у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу. 

У наредне двије недјеље, официри, подофицири и војници из БиХ, Велике Британије, Грчке, Италије, Мађарске, Румуније, САД, Сјеверне Македоније, Словеније и Србије, њих око 600, увјежбаваће тактике, технике и процедуре које се примењују приликом ангажовања у мировним операцијама, са тежиштем на употреби неубојитог оружја. 

Дио предвиђених вјежбовних активности су борба у урбаној средини, одбрана базе, контрола масовног окупљања и рад на контролном пункту. 

Вјежбе из серије "Платинасти вук" у Србији се реализују од 2014. године.

(Глас Српске)