Укинут ПДВ на донирану храну, омогућено поклањање намирница вриједних 130 милиона КМ :: Semberija INFO ::

 

Укинут ПДВ на донирану храну, омогућено поклањање намирница вриједних 130 милиона КМ


САРАЈЕВО - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ једногласно је усвојио измјене и допуне Закона о порезу на додату вриједност (ПДВ) којим се укида ПДВ на донирану храну.


Током расправе могло се чути да ће након измјена закона веће количине хране доћи онима којима треба, а то су јавне кухиње те да ће се направити и велике уштеде за саме привреднике који ће сада ту храну донирати, умјесто уништавати што је такође коштало.

Скренута је и пажња да се након што закон ступи на снагу, а не дуже од 60 дана, спријече злоупотребе те да Управа за индиректно опорезивање (УИО) прилагоди интерне акте новонасталим околностима.

Још раније, измјене Закона о ПДВ-у једногласно је, као и Дом народа усвојио и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ

Усвајањем ових измјена омогућено да храна у вриједности од око 130 милиона КМ на годишњем нивоу не буде уништена него донирана за оне који себи не могу приуштити ниједан оброк дневно.

У склопу пројекта "Нико гладан, нико сам", Фондације Мозаик утврђено је да је укупни износ вриједности дониране хране у 2020. години износио 82,7 милиона КМ, од чега је на плаћени ПДВ отишло 12,01 милион КМ.

Према анализи, у току 2020. вриједност уништене хране у БиХ је износила 126,6 милиона КМ, а према процјену УН-а у годишње се уништи 140.000 тоне хране.


Глас Српске