Очеви разоткрили синове који су оскрнавили месџид код Чапљине :: Semberija INFO ::

 

Очеви разоткрили синове који су оскрнавили месџид код Чапљине


Након писменог очитовања главног имама Меџлиса Исламске заједнице Чапљина Адема ефендије Шуте о вандалском скрнављењу месџида (месджид - исламска богомоља која нема минарет), када је начињена материјална штета, те напада на породичне куће Бошњака у селу Шурманци, екипа БХРТ-а се запутила у ово село, но тамо су свједочили несвакидашњем догађају. 

"Гасите камере, довели смо починитеље!", ријечи су које су нашу екипу затекле и прекинуле снимање. Два су оца довела своје синове тинејџере, починитеље овог злодјела. Иза ока наше камере, пале су исприке, пружене руке помирења и искрен загљај као и опрост, што је доказ људскости и хуманости у данашње узаврело вријеме.

"Ја сам овдје схватио да ово Шурманчани, моја браћа Хрвати нису урадили. Али дјеца к'о дјеца, свуђе су, и моје дијете море сутра или његово нешто... Родитељи су довели своју дјецу, казали то, хвала им, поздрављам их вјечно! И они су моји пријатељи вјечити, били и остали! Завршено! Хвала свима", каже Енес Тиквеша.

Начињену ће штету, обећали су очеви, надокнадити што прије. Синови тинејџери своју ће лекцију добро научити, поручују очеви. Због пуцања уз зрачне пушке по прозорима и вратима месџида, те стављања мртвог гуштера на мејташ, очитовао се и еф. Шута. Поздравио је признање младића, али и апелирао да се оваквим догађајима стане у крај без обзира о чијем се вјерском објекту ради.

"Ја позивам да, посебно наше органе полиције, да осигурају сигурност не само нашим џематлијама у Шурманцима него свим људима, брате, у нашој држави. Јер, нема нам опстанка на други начин", истиче еф. Шута.

А Енес Тиквеша накнадно је провео екипу БХРТ-а кроз запуштене Шурманце, појашњавајући да од власти нитко на њих не мисли. Свега су три до четири куће обновљене, а нешто мање од 10 Бошњака, колико их је било, ту данас не живи. Тек повремено дођу на своје огњиште и њиве.

"Од рата до данас нико није дош'о од власти, нити је ишта дао, ни један фенинг да се ово обнови. Зато молим чланове да дођу, да виде шта је и да се Тиквешама помогне, уствари цијелим Шурманцима од прве куће до задње, ништа нико није добио", прича Енес.

У вјери да још има очева попут двојице које је наша екипа упознала у Шурманцима, а које красе разборитост, хуманост и брига за ближњега, остаје нада у боље сутра.


БХРТ