Поново ћемо моћи мијењати батерије мобилних телефона :: Semberija INFO ::

 

Поново ћемо моћи мијењати батерије мобилних телефона


Нови закон јача позицију потрошача, а обавезује произвођаче да дизајнирају батерије у уређајима на начин да се могу лако уклонити или замијенити.

Тиме је, између осталог, стављена тачка на праксу лијепљења батерије на уређај, што је спречавало купца да је замијени, због чега би морао да купи потпуно нови уређај.

"У анкети коју сам спровела, 94 одсто грађана сматра да би батерије у уређајима требало лакше замијенити, док је 57 одсто њих примијетило да им се батерија смањила након ажурирања система. Овим законом приморавамо произвођаче да одустану од праксе 'купи-користи-баци', уз веćу издржљивост батерије и боље информисане потрошаче. Батерије ćе поново бити лакше скидати или замијенити, а носиćе и етикете и QР кодове са информацијама о њиховом капацитету, перформансама, издржљивости итд", објашњава Борзан, хрватска посланица у ЕП.

Увођењем дигиталног пасоша за батерије заокружиćе се процес од производње до рециклаже батерија, а електронски снимач у уређају садржаćе све информације о животном вијеку батерије.

"Пасош за батерију ćе бити доступан путем QР кодова, а на тај начин ćе потрошачи моćи да виде какве су батерије уграђене, како се производе, како се могу поправити, да ли се могу замијенити само у цјелини“, каже Борзан.

Поред тога, велике компаније ćе морати да спроведу дубинску анализу како би се суочиле са друштвеним и еколошким ризицима набавке, прераде и трговине сировинама, а минимални нивои обновљеног кобалта, олова, литијума и никла ćе морати да се поново користе у новим батеријама. Минимални циљ прикупљања преносивих батерија до 2030. године је 73%.

(Б92)