Упозорење за обилне падавине 15. и 16. јуна 2023. и извјештај о стању водотока на подручју Семберије за 14. јун 2023. године :: Semberija INFO ::

 

Упозорење за обилне падавине 15. и 16. јуна 2023. и извјештај о стању водотока на подручју Семберије за 14. јун 2023. године


Према извјештају Републичког хидрометеоролошког завода, по данашњим прогнозама, падавинска зона са врло обилним падавинама се премешта даље од нашег региона ка југу.

И даље се очекују јаче падавине 15. и 16. јуна у Херцеговини, у Сарајевско-романијској регији и  Горњем Подрињу. 

На сјеверу и сјеверозападу очекује се претежно суво вријеме или уз врло мале количине падавина, а слаба киша се очекује и на сјевероистоку. 

Укупна количина падавина која се очекује у Херцеговини износи од 60 до 100 mm, локално и до 120 mm, у Сарајевско-романијској регији и Горњем Подрињу од 30 до 60 mm. 
...

Бујични водотоци Јања, Гњица, Лукавац, Модран и Тавна су у својим коритима. Комисија за попис штете на стамбеним и помоћним објектима и данас наставља свој дио посла и обилази угрожена подручја.

По упозорењу Хидрометеоролошког завода Републике Српске за период  од 15. до 16.  јуна 2023. године очекују нас обилне падавине, па у наредним данима, односно у дане викенда можемо очекивати пораст водостаја ријека Саве и Дрине. Водостај ријеке Саве на подручју Семберије је у благом порасту, али измјерена вриједност на водомјерној станици Јамена је испод редовне коте одбране од поплава. Водостај у 06.00 часова на овој водомјерној станици износио је +734 цм, а у протекла 24 часа у порасту је за 32 цм.

Водостај ријеке Дрине у 06.00 часова на водомјерној станици Радаљ износио је  +191 цм. Редовна одбрана од поплава ријеке Дрине на подручју Семберије према Главном оперативном плану одбране од поплава уводи се када водостај на водомјерној станици Радаљ достигне коту од +450 цм.

Због честих и обилних падавина у претходном периоду тло је засићено влагом, тако да и умјерена количина падавина у наредном периоду може изазвати појаву бујичних поплава. Екипе цивилне заштите пратиће стање на терену и обилазити потенцијално угрожена подручја. 

Цивилна заштита апелује на грађане да предузму мјере самозаштите у циљу смањења и предупређења евентуалних штета од штетног дјеловања поплава по њих и њихова материјална добра.