Жалбе због ВЕЛИКИХ РАЧУНА за воду: Удружење потрошача позива грађане да заједно ријеше проблем :: Semberija INFO ::

 

Жалбе због ВЕЛИКИХ РАЧУНА за воду: Удружење потрошача позива грађане да заједно ријеше проблем



"Добили смо висок износ рачуна за потрошњу воде за протекли мјесец". "Нас је двоје у стану, а рачун за воду је већи од рачуна за потрошену струју". "Број чланова домаћинства је мањи од броја чланова који ми се води на рачуну за воду".  "Да ли је могуће да станари у 12 станова потроше 384 кубних метара воде за мјесец дана?"

Ово су само нека од питања или констатација потрошача које свакодневно пристижу удружењима за заштиту потрошача, а везана су за услуге од општег економског интереса.

– Обавеза свих пружаоца економских услуга је да свима омогуће пружање услуге и очитање исте на основу стварних испорука на мјерном уређају потрошача. Ако у вашој згради постоји мјерно мјесто за заједничку потрошњу, имате право на основу захтјева да вам испоручилац услуге омогући уградњу одговарајућег мјерног уређаја, и то на основу пројекта о техничкој изводљивости и у складу са општим условима за испоруку и снабдијевање – кажу у Удружењу за заштиту потрошача “Дон”.

У одлукама које су тешко доступне грађанима, јер се не налазе на веб страницама локалних заједница нити на страницама предузећа, како додају у овом удружењу, пружаоци услуга не дозвољавају инсталирање мјерних уређаја потрошачима уз образложење да је то једино могуће уколико се ради већа реконструкција зграде или уколико то захтијевају сви потрошачи (етажни власници).

– Инсталирање мјерног уређаја и обавеза очитања стварних испорука су разлог да већина од вас може, и треба, захтијевати нови начин обрачуна испоруке воде, које ће одражавати стварну потрошњу вашег домаћинства. Солидарна расподјела на удјеле у потрошњи воде, наспрам броја чланова домаћинстава, доприноси и основаној сумњи да ли су сви подаци о броју чланова редовно прослеђивани пружаоцу услуге и да ли се редовно усклађују подаци. У великом броју зграда нису основани ЗЕВ-ови што додатно отежава усклађивање података, а уједно је и аларм да заштите интересе свог домаћинства – упозоравају у овом удружењу.

Потрошачима поручују да се обрате Удружењу ако им надлежни не дозвољавају постављање мјерног инструмента, правдајући то одлуком града/општине.
– Молимо вас да нас обавијестите да заједнички предузмемо одређене кораке који ће вам омогућити да плаћате услугу на основу стварних испорука – поручују из овог удружења.


Српска инфо