Напад ајкуле "угриз" и за египатски туризам: Плаше ли се туристи љетовања на Црвеном мору :: Semberija INFO ::

 

Напад ајкуле "угриз" и за египатски туризам: Плаше ли се туристи љетовања на Црвеном мору


Foto: Pixabay
За разлику од тероризма и пандемија, напади ајкула у Црвеном мору су релативно чести.

Прошлонедјељни смртоносни напад на руског туристу, приморао је египатске власти да се позабаве сталном пријетњом коју представља 49 различитих врста морских ајкула.

Штавише, сматра се да број ајкула које се досељавају у Црвено море расте, због миграција из Индијског океана изазваних људским активностима и промјеном климе, што чини контакт са људима све вјероватнијим.

Након што је тигар ајкула усмртила руског туристу на само 30 метара од плаже познатог хотела у Хургади, на снази је била тродневна забрана купања.

Премда је ово први забиљежен случај ове године, овакве вијести, а понајвише снимци довољни су да међу дијелом туриста завлада страх.

Око хиљаду српских туриста у Хургади

Како је Хургада једно од омиљених љетовалишта за српске туристе, многи од њих налазили су се у најпопуларнијем египатском љетовалишту током тродневне забране купања.

Након вијести о нападу ајкуле мањи дио наших грађана желио је да откаже аранжмане за Египат који би требало да се реализују у блиској будућности. Али, то пак, није разлог за отказ и повраћај новца, каже у разговору за Еуронеwс Националне асоцијације туристичких агенција (YУТА) Александар Сеничић.

"Страх од напада ајкуле не можемо да прихватимо као разлог за повраћај новца, јер га не прихватају ни локални хотелијери, а ни авио-превозници. Ајкуле живе у мору и то је ствар несрећних околности", каже он и додаје да је у Египту најважније придржавати се правила.

Упркос томе што је у данима након напада ајкуле мањи дио српских туриста желио је да одложи или у потпуности откаже своје љетовање у Хургади, Сеничић каже да нема разлога за узбуну.

"Тренутно је тамо ситуација потпуно у реду. Сви ти хотели имају велике базене. И док су плаже биле затворене прошле недеље, многи су се купали у базенима", истиче Сеничић.

Сезона у Египту кренула је још у априлу, а ни овај немили догађај није утицао на стандардно интересовање наших туриста у овом периоду године.

"Имамо поласке и у јулу и августу када је најтоплије, а најљепши период је свакако у септембру и октобру", додаје он.

Ове године није занемарљиво ни поскупљење које међу аранжманима на бази алл инцлусиве услуге биљежи управо Египат.

Цијене су још прошле године биле више и до 15 одсто, а ове године поскупљење иде до чак двадесет.

Примјера ради, седмодневни аранжман у посљедњој недјељи септембра, у истом хотелу који је 2020. године коштао 467 евра, 2021. 660 евра, ове је чак 890 евра.

Љетовање на Црвеном мору другачије од Средоземља

Како се Египат налази на другом континенту и пошто је Црвено море ипак дио Индијског океана, не треба потцјењивати природу и увијек треба имати на уму да смо ми у мору само гости.

Љетовање у Египту се умногоме разликује од Турске и Грчке. Црвено море је дом гребенских, црних, бијелих, тигар и бик ајкула, као и океанске бјелоперке. Због тога су у Египту на снази посебна правила што за локалце, што за туристе.

Ала Акел, предсједник Управног одбора Коморе хотелијера рекао је за Араб Неwс да је још крајем прошле године издато циркуларно писмо Гувернату Црвеног мора.

Оно предвиђа поштовање безбједносних процедура и контрола које су опште прихваћене и издате од стране надлежних органа у вези са активностима роњења и снорклинга.

Акел је истакао јасна упутства за осигурање безбједности туриста што укључује избјегавање подручја гдје се налазе ајкуле. Поред тога, властима се савјетовало постављање знакова упозорења за туристе да не бацају отпад или остатке хране у воду, као и да се обезбиједи опрема за прву помоћ на свим хотелским плажама.

Руски туроператор Тез Тоур, који је специјализован за путовања у Египат, наводи да су мреже за ајкуле доступне у неким, али не у свим хотелима у Хургади, па је и то једна од ставки на којима би требало порадити.

У мору можете боравити до 18 часова

У Египту постоји закон по којем нико од купача не смије остати у води након 18 часова у јулу и августу, односно од 17:30 у септембру, октобру и новембру. Иако ово звучи необично, ни на који начин неће утицати на љетовање.

Наиме, Египат се налази у нашој временској зони, па тако у 17 часова сунце већ увелико залази, а од 17:30 пада мрак када се и завршава смјена дежурних спасилаца на плажи. Крај плажног дана означава пиштаљка спасиоца који 10 минута раније обавјештава све купаче да изађу из воде.

Пливање иза бова на сопствену одговорност

Спасиоци су присутни на свим плажама у Египту, посебно оним хотелским, али уколико се одлучите да пливате иза бова у потрази за коралима (посебно у Сома беју), хотелско особље ће вам, по изласку из воде, уручити да потпишете документ у којем потписујете да то радите на сопствену одговорност.

Док неки спасиоци "зажмуре" на пливање иза бова, други хотели су врло ревносни у поштовању овог правила.

Роњење дозвољено до 30 метара дубине

У Египту је законом забрањено пливање испод 40 метара дубине. Само професионални рониоци имају ту привилегију, док они који се туристички опробају у овој дисциплини могу пливати само од 30 метара дубине, уз инструктора и то је правило које важи за сваки ронилачки центар. Приликом роњења без водича обавезно је имати сигурносну бову.

Серија инцидената на Црвеном мору

Прошлонедјељни напад, иако трагичан, није изолован инцидент на Црвеном мору.

У 2010. години, у пет дана догодила се серија напада ајкула, необично близу обале туристичког жаришта Шарм ел-Шеика, који су резултатирали смрћу једног Нијемца и рањавањем још четворо страних туриста. То је довело до значајног пада броја туриста.

Још једног њемачког туристу је 2015. године убила ајкула на плажи на Црвеном мору, док је 2018. на сличан начин смртно страдао чешки туриста.

У Хургади су се 2022. године догодила два фатална напада у размаку од неколико дана - на двије туристкиње из Аустрије и Румуније.

Судећи према извјештајима локалних медија, ни египатски држављани, посебно рибари нису имуни на нападе ајкула.

Међтуим, то није једини изазов за ионако рањиву туристичку индустрију Египта. Само неколико дана након смрти руског туристе, троје британских туриста погинуло је у пожару на чамцу који их је водио на факултативни излет на роњење, недалеко од мјеста Марса Алам у недјељу ујутру.

Учестали инциденти стога постављају питање о безбједности египатских вода упркос томе што је туристички сектор у овој земљи доживио стабилан раст и забиљежеио најбоље резултате 2019. године.

(Независне)