Ситуација у Сјеверној Митровици на ивици ескалације :: Semberija INFO ::

 

Ситуација у Сјеверној Митровици на ивици ескалације


Након што је косовска полиција ухапсила још једног Србина, на прелазу између сjеверног и јужног дијела Косовске Миторвице окупио се велики број Срба, док је са јужне стране косовска полиција.

19.00 - Ситуација у сјеверној Косовској Митровици на ивици је ескалације након јутрошње акције тешко наоружане полиције косовских власти, саопштено је из Манастира Дечани.

"Извјештаји о хапшењима, употреби сузавца и растућем броју људи који се окупљају на улицама као знак протеста против гушења указују на драматичан пораст тензија. Молимо се да се спријечи било какав губитак људских живота", наведено је у објави манастира на "Твитеру".

У објави се додаје да "упркос бројним међународним апелима за деескалацију, косовске власти су, чини се, ријешене да слиједе курс који пријети да подстакне међуетнички сукоб са непредвидивим исходима за све укључене стране".

"Непосредан међународни одговор је императив да би се спријечила криза. Кључно је да се чују умјерени гласови, а не само запаљиви извјештаји ратнохушкачких медија", наводи се на страници Манастира Дечани на "Твитеру".

У објави се закључује да "рјешење косовских питања лежи у наставку дијалога и непоколебљивом поштовању раније успостављених споразума", те да то "посебно укључује Заједницу српских општина, одредбу за коју се такође залажу САД и ЕУ".  
 
18.00 - Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са троје америчких сенатора Крисом Марфијем, Џин Шахин и Питом Рикетсом.

Једина тема разговора била је ситуација на сјеверу Косова и Метохије, саопштила је прес служба предсједника Републике. Вучић је америчким сенаторима јасно и недвосмислено рекао да је данашње хапшење Милуна Миленковића провокација и злочин премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, којим покушава да изазове рат у срцу Европе.

Такође, предсједник Вучић је рекао да Србија чини све што може да буде сачуван мир, али да је српски народ на КиМ изложен најжешћој тортури и прогону у посљедњих петнаест година.

Сенатори Марфи, Шахин и Рикетс су предсједнику Вучићу поручили да од Србије захтијевају уздржаност и позиве на мир, јер је то у највећем интересу свих на Западном Балкану, наводи се у саопштењу.  

15.15 -  Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао је да је премијер привремених институција у приштини Аљбин Курти „својим данашњим изјавама показао да је заинтересован за рат“.

-По његовом налогу је ухапшен Милун Миленковић јер је он истакнути борац за српске националне интересе и права Срба. Ухапсили су га у подне у центру у фризерскон салону који је био опкољен. На нишану са дугим цевима држали су случајне пролазнике. Немају никакав доказ за оно што говоре за Лунета. Нова говори да је спроведен одговоран за нападе Милун Миленковић Луне, за шта немају доказе - наводи Петковић.

Додао је да „видимо да Курти доводи нове снаге РОСУ полиције на север КиМ“.

-Како можемо да идемо у правцу деескалације? Налазимо се у готово најтежој ситуацији до сада. Овакве акције имају за циљ протеривање српског народа са КиМ. Позивамо КФОР да хитно регаује и интервенише и уклони полицијске снаге РОСУ са севера КиМ - навео је Петковић.

Тврди да „Курти жели да на све начине испровоцира сукобе и рат“.

-Међународна заједница позива Куртија да иде у правцу деескалације, он иде у правцу ескалације – сматра он.
На питање да ли је Курти јачи од Квинте, Петковић каже да је на  Куртијњвој конференцији за штампу „нисмо могли да видимо никакав план за деескалацију“.

- Ако довлаче нова оклопна возила то нема никаквне везе са мировним планом. Кфор је то осудио, рекао је да је то још једна провокација. Испред зграде у Звечану и Лепосавићу су мирни протести наших људи који бране своје право на голи живот. Сутра у Београд долази командант Кфора с којим ће разговарати председник Вучић и генерал Мојсиловић - рекао је Петковић.

15.00 - У сjеверни дио Митровице стигао је амерички официр Кфора који командује јединицама на сјеверу.  На његову интервенцију оклопна возила полиције су се повукла ка јужном делу Митровице, преко моста на Ибру.
Прије тога, у улици која води према Бошњачкој махали примјетан је био већи број оклопних возила специјалне полиције.

У разговору са припадницима специјалних јединица полиције командант Кфора навео је да планира да разговара и се окупљеним Србима у јсеверном докелу града који протестују због хапшења.

Сирене су престале, сада је мирно али је напетост велика.

13.57 - Министар унутрашњих послова привремених институција у Приштини Ђељај Свечља саопштио је да је полиција Косова ухапсила једног од организатораапада на припаднике КФОР-а и да су том приликом лакше рањена три полицајца, преноси Анадолија.

На Фејсбуку је навео  да је ухапшен Милун Миленковић Луна, “један од вођа криминалне групе ‘Цивилна заштита’ и вођа криминалних група које су годинама терорисале грађане, нападале припаднике Косовске полиције и институције Републике Косова”.

-Исти је био и главни организатор напада на снаге КФОР-а и Косовску полицију у Звечану. Приликом његовог хапшења нападнути су припадници Косовске полиције, при чему су тројица лакше повријеђена - навео је Свечља.

Истакао је да је “прошло вријеме криминалних банди на сјеверу Косова и да ће се сви појединци или криминалне групе који су нарушили безбједност и уставни поредак Републике Косово суочити са правдом”.

14.24 -  Специјалне снаге такозване косовске полиције приликом хапшења Србина, тренера кик бокс клуба и освајача бројних медаља на међународним хапшењима Милуна Миленковића Луне на нишану су држали и Србе који су се у том тренутку нашли у близини.

Са јужне стране града чуо се и један топовски удар.

Ситуација је тренутно мирна, али напета, а огласиле су се сирене у Сјеверној Митровици.

12.56 - Косовска полиција ухапсила је раније данас тренера кик-бокс клуба из Косовске Митровице Милана Лунета Миленковића, након чега су се огласиле сирене, јавио је Танјуг.

На улицама Сјеверне Митровице у овом тренутку окупило се неколико стотина грађана и њихов број расте из минута у минут, пише Косово онлајн.

У Звечану је данас, непосредно пред акцију специјалаца косовске полиције у Сјеверној Митровици, одржан протес због хапшења Душана Обреновића и Радоша Петровића, а окупљени грађани захтијевали су њихово пуштање на слободу.

(Глас Српске)