"ВОДЕ СРПСКЕ" - Упозорење: Очекује се пораст водостаја и могуће изливање бујичних водотока :: Semberija INFO ::

 

"ВОДЕ СРПСКЕ" - Упозорење: Очекује се пораст водостаја и могуће изливање бујичних водотока



Према најави Републичког хидрометеоролошког завода 15. и 16. јуна очекују се обилне падавине у Републици Српској. Највећа количина падавина очекује се у Херцеговини (од 80 до 120 mm, локално и до 150 mm), затим у Сарајевско-романијској регији и горњем Подрињу (од 50 до 90 mm), у широј регији Добоја и до Семберије (од 20 до 40 mm), док се у сјеверозападном дијелу Републике Српске очекују мање количине.
 
С обзиром да је због честих и обилних падавина у претходном периоду тло презасићено влагом, прогнозирана количина падавина у наредним данима довешће до пораста водостаја и може да проузрокује изливање бујичних водотока, као и проблеме са оборинским водама, појаву урбаних поплава и клизишта. Посебно се очекује знатан пораст водостаја у сливу ријеке Босне и у горњем и средњем дијелу слива ријеке Дрине.
 
Због најављених обилних падавина, Јавна установа „Воде Српске“ позива становништво, институције и привредне субјекте да предузму све неопходне превентивне мјере заштите од могућег изливања бујичних водотока.
 
 
ЈАВНА УСТАНОВА "ВОДЕ СРПСКЕ" Бијељина