ДОДИК О ДЕКЛАРАЦИЈИ СДА: ПОЗИВ НА РАСПАД БИХ, ОДГОВОР АКТИВАЦИЈА НА САМООПРЕДЈЕЉЕЊЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

ДОДИК О ДЕКЛАРАЦИЈИ СДА: ПОЗИВ НА РАСПАД БИХ, ОДГОВОР АКТИВАЦИЈА НА САМООПРЕДЈЕЉЕЊЕ СРПСКЕ


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је декларација СДА Бакира Изетбеговића позив на дефинитивни распад БиХ иза кога стоје бошњачке странке и да ће, уколико је покушају спровести у пракси, одговор бити активација и афирмација права на самоопредјељење Републике Српске.

Додик је за портал Срба из Македоније срби.мк рекао да је ова декларација, усвојена прошлог викенда на Конгресу СДА, модификована верзија Исламске декларације Алије Изетбеговића прилагођена данашњим политичким условима.

Он је поновио да реализацијом овог програма Бошњаци желе да успоставе доминацију у цијелој БиХ, формирају републику и на тај начин елиминишу уставни принцип на којем се темељи данашња БиХ – два ентитета и три народа.

– Нама су јасно послали поруку да ми нисмо добродошли у БиХ, али у таквој, њиховој БиХ ни ми нећемо да будемо – рекао је Додик. Додик, који је и лидер СНСД, поручио је да ће као одговорна политичка странка покушавати да сачувају мир и одрживост постојећих међународних договора.

– Али, ако муслиманске странке покушају да ову декларацију спроведу у пракси, наш одговор ће бити активација и афирмација права на самоопредјељење Републике Српске. Међународни пакт о људским правима и слободама саставни је дио устава БиХ и у њему стоји да народи имају право на самоопредјељење – истакао је Додик.
Говорећи о јединству Срба у региону, Додик, који је заједно са предсједником Србије Александром Вучићем креатор националног, политичког и заједничког дјеловања свих релевантних политичких снага Срба у региону, каже да је много енергије уложено да се успостави заједничка политика.

Он је навео да је из Македоније укључена Демократска партија Срба у Македонији, те истакао сарадњу коју има са лидером српског народа у Македонији Иваном Стоилковићем и изразио наду да ће се још интензивније наставити у наредном периоду.

– Искрено се надам скорашњем повратку на власт Демократске партије Срба како би могли да остваримо све наше обећане пројекте и да у реализацији таквих пројеката укључимо и Србију која изузетно помаже нашем народу овдје у Републици Српској – рекао је Додик.

(срна)