Срби и данас испред општинске зграде у Звечану, мали матуранти прочитали проглас :: Semberija INFO ::

 

Срби и данас испред општинске зграде у Звечану, мали матуранти прочитали проглас


Још један дан протеста на сјеверу Косова и Метохије протиче мирно. Ушло се у другу седмицу откако су почела масовна окупљања Срба испред градских општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, које су још 26. маја насилно заузели припадници специјалних јединица косовске полиције и нови градоначелници албанске националности.

Данас су у Звечану, испред бодљикаве жице и војника Кфора, мали матуранти прочитали свој проглас у којем траже да им се омогући нормално дјетињство и да се заустави ескалација сукоба како би могли да прославе крај школеске године и матуру, преноси РТС.

Долазак матураната окупљени грађани су пропратили громким аплаузом.

Јутрос у седам сати, као и сваког радног дана, радници у градској управи потписали су се код бодљикаве жице како би показали да долазе на вријеме на посао, али да им још увијек није омогућен приступ радним местима.

Кфор и даље обезбјеђује општинске зграде и прилазе. Војници су успоставили линију раздвајања односно својеврсну тампон зону са бодљикавом жицом између специјалаца косовске полиције, који се налазе у општинским зградама, и српског народа окупљеног испред.

Срби захтијевају да специјалци косовске полиције напусте општинске зграде заједно са новим градоначелницима, али и да се из затвора пусте Радош Петровић и Душан Обреновић.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић подсјетио је да је данас недјељу дана како је Куртијева полиција отела Радоша Петровића и Душана Обреновића, док су мирно сједили испред Општине Звечан и од представника међународне заједнице затражио хитну реакцију и њихово ослобађање.

"Фотографије и снимци настали тог дана јасно доказују да су Радош и Душан ухапшени пре било каквих немира у Звечану", написао је Петковић на Твитеру, уз фотографије и снимак са протеста Срба у Звечану, током којих је косовска полиција ухапсила Петровића и Обреновића.

"Очигледно је да Курти хапси и прогони невине Србе!", истакао је Петковић.

Упитао је специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, шефа Мисије ОЕБС на КиМ Мајкла Давенпорта, шефа Еулекса Ларс-Гунара Вигемарка и УНМИК да ли су видјели те недвосмислене доказе и затражио хитну реакцију и ослобађање Радоша Петровића и Душана Обреновића.

Кфор скупио бодљикаву жицу

Војници Кфора су око 12 часова скупили бодљикаву жицу око зграде Општине Звечан. Жица није уклоњена до краја. Препреке су остале, а војници су ту и контролишу линију раздвајања са грађанима који протестују.

(Танјуг)