Одржани „Дани поља стрних жита“ у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Одржани „Дани поља стрних жита“ у Бијељини


У организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, данас су у Бијељини одржани „Дани поља стрних жита“. Посјетиоци су обишли огледе на имању Илије Лазића у Велином селу, гдје је засијано 28 сорти пшенице и четири сорте тритикалеа, те огледе са шест сорти јечма, 27 сорти пшенице и пет сорти тритекалеа на парцелама ПД „Семберија“ Ново село.



Драган Зарић, руководилац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди - Пословна јединица Бијељина, при Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске истакао је да су сортименти који су приказани на локалитетима у Велином Селу и ПД „Семберија“ исти, те да имају два концепта заштите и обраде земљишта.



- Сортименти који су приказани на локалитетима у Велином Селу и ПД „Семберија“ су потпуно исти, те је једина разлика у заштити и обради земљишта. Заштиту на локалитету у Велином Селу раде наше колеге из „Агро маркета“ и урађена је класична обрада земљишта. На ПД „Семберија“ заштиту су радиле колеге из „Syngentе“ и урађена је редукована обрада земљишта“, појаснио је Зарић и додао да је на око 14.000 хектара у Семберији засијана пшеница.



Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС, рекао да је ове године засијано 44.000 хектара пшенице, што је за 24 до 26 одсто више него прошле године, те да се очекује просјечан род од 550 килограма по дунуму, а према његовим ријечима одређене количине пшенице могле би бити извезене у Турску.



- Добио сам већ неке замјерке, због прогнозирања цијене пшенице. То наравно није моја лична прогноза, то је све оно што у овом тренутку добијамо као релевантне информације када је у питању оно што представља репер када је у питању цијена пшенице на европском тржишту, а то се наравно одражава и на нас. Ове године се надам да ће са нашим подстицајем од 500 конвертибилних марака по хектру, регресом дизела и свим оним мјерама које имамо наши пољопривредни произвођачи  ипак на крају бити рентабилни. Влада ће учинити све што је у њеној моћи када је у питању стабилизација на тржишту и неке мјере које би могле да штите домаћу производњу и које би требале да спријече прекомјеран увоз. Садашњи показатељи су веома неповољни и говоре да би то требало бити, односно предвиђа се неких реалних 35 фенинга по килограму, иако по статистици коју ми водимо у министарству можемо рећи да је то негдје око 50 фенинга када разговарамо са неким реалним окружењем и реалним улазним параметрима. У овом моменту не можемо дати неку реалну прогнозу, али сигурно је да неће бити као прошле године“, истакао је Минић.



Илија Лазић, пољопривредни произвођач из Велиног Села, на чијим су парцелама засијана огледна поља, казао је да повећана влага која је проузрокована услед свакодневних падавина још увијек не штети засијаним културама из разлога јер је извршена адекватна заштита усјева, те сматра да ће род бити солидан, те да их цијена једино брине.



- На парцели гдје је огледно поље три пута је рађена заштита, а на осталима два пута и то је дало резултате. Под пшеницом имам засијана 22 хектара и тренутно сам задовољан. Још је рано говорити о приносу, али на овој парцели мислим да ће бити добар. На другим парцелама појавила се болест жута рђа која није била од 2014. године, за њу није било неког ефикасног препарата, али смо комбиновањем више њих успјели доћи до побољшања и оздрављења усјева. Цијена нас брине, али за нас би нека задовољавајућа цијена била педесетак конвертибилних марака да би се могли покрити трошкови и да остане мало зараде. Имам и подстицај, то нам такође много значи“, рекао је Лазић.

Милорад Вујевић, пољопривредни произвођач из Амајлија, истакао је да су ове године повећани трошкови за препарате за заштиту пшенице.



- С обзиром каква је година било је обољења и радили смо два третмана, а тренутно размишљам да одрадим и трећи за заштиту листа, да би се могло спасити што се може спасити. Каква је година, ништа не можемо очекивати, јер огромна је влага у земљишту и да сада температуре нагло скоче на 30 или 35 степени целзијуса пшеница би била сва као „обарена“. Овогодишњи род сигурно ће бити мањи, а прошле године, иако је била сушна, имао сам 900 килограма по дунуму“, рекао је Вујевић.


Семберија инфо - С. Ристановић