Вучић за Си-Ен-Ен: Србија је опредељена за мир и смиривање ситуације :: Semberija INFO ::

 

Вучић за Си-Ен-Ен: Србија је опредељена за мир и смиривање ситуације


Приштина је имала само један задатак, да омогуће ЗСО, нису то урадили.- „Да ли сте икада чули за неке друге изборе које зову легитимним, а да имају само 3 одсто гласова, упитао је Вучић.- Само од почетка ове године имали смо пет пуцњава где су жртве биле Срби.

Председник Вучић је о актуелној ситуацији и дешавањима на Косову и Метохији вечерас говорио за америчку ТВ станицу Си-Ен-Ен.

Председник Вучић одговорио је на изјаве Аљбина Куртија.

- Његове речи, све што смо чули нису само јаке оптужбе, већ и клетве које говоре о овом човеку.

„Да будемо јасни. Постоје две ствари које су јасне. Ваш гост је причао о неимплементацији, а Срби су све имплементирали, од првог споразума 2013. А Приштина је имала само један задатак, да омогуће ЗСО, нису то урадили, и неће то да ураде", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је друга ствар избори који су одржани на северу.

„Да ли сте икада чули за неке друге изборе које зову легитимним, а да имају само 3 одсто гласова? - упитао је Вучић.

„Уцењују и потплаћују људе, само 3 одсто људи су то успели. Али не са 97 одсто осталих

Председник Вучић прокоментарисао је изјаву Аљбина Куртија у којем је оптужио Београд и "фашистичку милицију" за нереде.

"То више говори о њему него о нама. Ваш гост је говорио о договору који није имплементиран. Срби јесу, али они нису испунили договор, имали су две важне ствари, Косово је морало да формира ЗСО, нису то урадили, не раде и не желе то да ураде, а друго питање су избори", рекао је Вучић.

Председник Вучић је истакао да је Куртијеве псовке и увреде немогуће квантификовати, али да се чињенице лако могу измерити.

„Само од почетка ове године, имали смо пет пуцњава где су жртве биле Срби. Шест укључујући и ону јуче. У то укључујем и двоје деце који су рањени - навео је Вучић.

Председник је јасно истакао да Београд никога није уцењивао и притискао да не гласа, и подсетио је да Срби пре 2013. године никада нису учествовали на изборима на тзв. Косову.

„Онда смо се договорили, па су људи четири пута гласали. Никада није било проблема. А када је Курти дошао на власт, забранио је Србима да гласају на референдуму и на изборима. Али још важније, он није формирао ЗСО, што је главни услов за Србе да уопште учествују на локалним и парламентарним изборима, рекао је председник Вучић и додао да је Србија веома посвећена томе да Србе позива на мир и да стабилизује ситуацију.

"И поред свега што се догодило пре два дана, када је један Србин рањен са два метка и још не знамо како ће проћи. Признали смо да је било и повређених војника, одмах смо то рекли. Имали смо мирне протесте, на којима су били болничари, лекари. Ти људи само желе да се специјалне снаге Косова повуку из институција које никад нису њима припадале", рекао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да нема контролу над људима који демонстрирају, али је рекао да је уверен да ће ти људи увек поштовати Србију.

„Оно што ми можемо да урадимо са нашим међународним партнерима, је да постигнемо стабилност у региону. Србија је 50 одсто економије западног Балкана. Нама не треба никаква ескалација, нама треба мир. Зато сам и покренуо иницијативу Отворени Балкан - казао је Вучић.

Председник Србије је истакао да нема разговора о признању Косова, већ о нормализацији односа.

„Ми признајемо само Повељу УН, и то је све што признајемо. Али смо увек спремни да разговарамо о компромисним решењима. И то смо увек радили. Право питање је зашто неко жели да ескалира ситуацију. Чуо сам да сте говорили у разним медијима како ће Србија по Путиновом налогу напасти некога. И наравно, то се није десило, изјавио је председник Вучић.

Упитан која је црвена линија за Србију, Вучић је рекао да је веома задовољан изјавама Ентонија Блинкена и Емануела Макрона.

„Када говоримо о обавезама Србије, ми 100 одсто поштујемо договоре са резолуцијом 1244. Ниједан наш војник није ушао на територију Косова, јако то поштујемо и имамо одличну сарадњу са НАТО трупама на терену. Јуче смо причали са командантима на терену и до сада сам имао много разговора са Столтенбергом и верујем да ћемо имати добру сарадњу, рекао је Вучић.

„И поред свега што се догодило пре два дана, када је један Србин рањен са два метка и још не знамо како ће проћи. Признали смо да је било и повређених војника, одмах смо то рекли.

Имали смо мирне протесте, на којима су били болничари, лекари. Ти људи само желе да се специјалне снаге Косова повуку из институција које никад нису њима припадале, рекао је председник Србије и додао да нема контролу над људима који демонстрирају, али је истакао да је уверен да ће ти људи увек поштовати Србију.

Србија жели мир у региону, те да јој не треба никаква ескалација.

„Оно што ми можемо да урадимо са нашим међународним партнерима, је да постигнемо стабилност у региону. Србија је 50 одсто економије западног Балкана. Нама не треба никаква ескалација, нама треба мир. Зато сам и покренуо иницијативу Отворени Балкан, нагласио је председник Србије.

Александар Вучић је нагласио да нема разговора о признању Косова, већ о нормализацији односа.

„Ми признајемо само Повељу УН, и то је све што признајемо. Али смо увек спремни да разговарамо о компромисним решењима. И то смо увек радили. Право питање је зашто неко жели да ескалира ситуацију.

Чуо сам да сте говорили у разним медијима како ће Србија по Путиновом налогу напасти некога. И наравно, то се није десило - рекао је Вучић.

Упитан која је црвена линија за Србију, председник Вучић је истакао да је веома задовољан изјавама Ентонија Блинкена и Емануела Макрона.

 

„Када говоримо о обавезама Србије, ми 100 одсто поштујемо договоре из резолуције 1244. Ниједан наш војник није ушао на територију Косова, јако то поштујемо и имамо одличну сарадњу са НАТО трупама на терену. Јуче смо причали са командантима на терену и до сада сам имао много разговора са Столтенбергом и верујем да ћемо имати добру сарадњу, истакао је Вучић и још једном апеловао српски народ да на миран начин протестује.

„Моја порука Србима који протестују, знам да су одлучни да се боре за своја основна права. Они само хоће да преживе, право да сачувају своје име и презиме и да живе тамо где су одувек живели. Мој савет и молба њима јесте да то чине на миран начин, да очувају мир и стабилност.

Морамо да разговарамо са Албанцима и да постигнемо договоре који ће бити имплементирани у будућности. Међународну заједницу позивам да предузму озбиљне кораке против оних који су тврдоглави и који ескалирају ситуацију на терену и нарушавају мир и стабилност свих нас, закључио је председник Србије у интервјуу за амерички Си-Ен-Ен.


ПОЛИТИКА