Почело анкетирање домаћинстава у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Почело анкетирање домаћинстава у БиХ


БАЊАЛУКА - У БиХ је данас почело анкетирање домаћинстава с циљем израде главног оквира узорка који ће служити као основа за анкетна истраживања о радној снази, потрошњи домаћинстава и слично, потврђено је Срни у Заводу за статистику Републике Српске.

Ово анкетирање од изузетног значаја за статистичке институције спроводе Републички завод за статистику, Агенција за статистику БиХ и Федерални завод за статистику.

Анкетирање, које ће трајати три године, кроз 12 квартала, спровешће овлаштени анкетари званичних статистичких институција у БиХ, а предвиђено трајање пописивања за један квартал је 22 дана.

Упитник садржи 13 питања, почевши од питања о имену и презимену, полу, датуму рођења, питања о статусу објекта, броју чланова домаћинства, старосној структури, образовању.

Прикупљени подаци из анкете су строго повјерљиви и користиће се искључиво у статистичке сврхе.

На територији Српске у првом кварталу анкетирања биће обухваћено око 30.000 домаћинстава у 51 јединици локалне самоуправе.

Анкетари ће умјесто упитника на папиру користити лаптопе са инсталираном апликацијом, помоћу које ће се вршити унос података и достављати статистичким институцијама на дневној бази.

Ова активност се реализује кроз пројекат "Подршка статистичком систему БиХ за припрему главног оквира за узорак" уз финансијску подршку Делегације ЕУ у БиХ.

СРНА/Независне новине