Хелез одобрио прелет америчких војних авиона изнад БиХ :: Semberija INFO ::

 

Хелез одобрио прелет америчких војних авиона изнад БиХ


БАЊАЛУКА - Министарство одбране БиХ дало је сагласност за прелет два војна авиона САД преко територије БиХ.

То се наводи у документу којег је потписао ресорни министар Зукан Хелез,  јавља АТВ-а.

Амбасада САД у БиХ упутила је захтјев Министарству иностраних послова БиХ  за одобрење за прелет војних авиона САД преко територије БиХ 30. маја.

„Министарство одбране БиХ, са становишта заштите интегритета ваздушног простора БиХ, сматра да не постоје препреке за  давање позитивног мишљења/сагласности на предметни захтјев. С тим у вези, а поштујући одредбе Закоба зракопловству БиХ, овим дописом дајемо нашу сагласност да војни авион САД несметано може извршити мисију у захтијеваном термину", наводи се у документу који је достављен Министарству комуникација и саобраћаја и Министарству иностраних послова.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић рекао је раније за Срну  да се америчка Амбасада обратила Министарству иностраних послова и Министарству одбране са дописом којим тражи прелет два борбена авиона кроз ваздушни простор БиХ 30. маја.

"У току је прибављање сагласности и одобрења, односно провођење прописаних процедура одобравања за које претпостављам да ће разултирати одобрењем прелета, имајући у виду да су на челу министарства која дају сагласност и одобрење бошњачки министри", истакао је Гогановић.

Он је додао да за сваки прелет војних авиона у БиХ потребно прибавити одобрење Министарства иностраних послова у Савјету министара БиХ које ово министарство даје на основу сагласности Министарства одбране и Министарства комуникација и саобраћаја.


Глас Српске