Бањалучка пивара рођенданском прославом обиљежила 150 година постојања :: Semberija INFO ::

 

Бањалучка пивара рођенданском прославом обиљежила 150 година постојања


У присуству бројних пријатеља и блиских сарадника, али и бивших радника који су у заслуженој пензији те представника републике и града, Бањалучка пивара је великом прославом организованом у родном граду обиљежила 150. рођендан. Прослава је организована у Банском двору 17. маја 2023. године.
 
Очекивано, наздрављало се уз доказане пивске брендове Нектар, Бањалучко пиво и Црни Ђорђе, а дружење у Банском двору отворено је подсјећањем на најважније тренутке из богате историје Бањалучке пиваре.
 
Актуелни градоначелник Драшко Станивуковић је у свом обраћању истакао да је Бањалучка пивара незаобилазни фактор када се говори о граду на Врбасу.


 
- У име Бањалуке, али у своје име, желим да честитам Бањалучкој пивари на великом јубилеју. Овај јубилеј је већи од оних које имају поједине установе и институције, а историја Бањалучке пиваре нам говори да дух предузетништва на овим просторима постоји веома дуго. Бањалучка пивара и град Бањалука имају одличну сарадњу, а велике ствари тек имамо у плану. Овдје смо да им пожелимо много среће и напретка, да вјерујемо у њих - и да не мрачимо, како нам поручују Нектар и Бањалучка пивара – казао је Станивуковић.


 
Присутнима се обратио и домаћин, генерални директор Илија Шетка, који је говорио о значају највеће независне пиваре на Балкану, како за Бањалуку, тако и за регион и шире.
 
- Ово је изузетно велики јубилеј и заиста сам срећан што су вечерас са нама пријатељи из целог света. Ту су људи из Италије, Шведске, Аустралије, Америке… али и из нашег региона, наравно. Данас је Бањалучка пивара највећа независна пивара на целом Балкану, а Нектар пиво је најбрже растући извозни бренд и најбољи амбасадор Републике Српске и БиХ широм региона и целог света,  навео је Шетка.
 
Током званичног програма обратили су се и Радован Вишковић предсједник Владе Републике Српске и Војин Митровић, министар привреде и предузетништва Републике Српске. Након тога, за праву слављеничку атмосферу били су задужени познати локални и регионални музичари, међу којима се нашао и београдски Ван Гогх, а куриозитет је да је овај славни рок бенд, баш као и пивара, настао управо у Бањалуци.
 
Бањалучка пивара је већ раније кренула у обиљежавање 150. година постојања рођенданском кампањом, којом нас води кроз разне епохе и подсјећа на пут који је Пивара прошла током пуних 15 деценија постојања.
 
У години јубилеја, пивара планира потрошаче обрадовати и представљањем нових окуса пива.
Подсјећамо, Бањалучка пивара је настала прије 150 година, вриједним радом монаха Траписта из самостана "Марија Звијезда". Њен оснивач био је Франз Пфаннер, челник реда Траписта у Бањалуци, који је уз помоћ осталих монаха покренуо пивару, али и производњу чувеног трапист сира те једну од првих електрана у Европи.