Кредити у истим банкама скупљи у РС него у ФБиХ :: Semberija INFO ::

 

Кредити у истим банкама скупљи у РС него у ФБиХ


САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Банке из исте групације које послују у Босни и Херцеговини за клијенте у Републици Српској и Федерацији БиХ имају различите услове, иако је тржиште јединствено, с тим да су услови поприлично повољнији у Федерацији БиХ него у Републици Српској.

Рецимо, НЛБ банка која има пословнице и у Републици Српској и у Федерацији БиХ код стамбених кредита даје знатно повољније услове становницима Федерације БиХ него Републике Српске, а слично је и у осталим европским групацијама банака које послују у Босни и Херцеговини.

"Становници Федерације БиХ имају нижу камату за стамбене кредите и до 0,5 посто, с тим што они могу добити фиксну камату, а становницима у Републици Српској се то не дозвољава, иако се ради о истој банци, рецимо. Слично је и код кредитирања привреде гдје привредници у ФБиХ могу добити повољније услове за кредитирање него привредници у Републици Српској, а иста је банка у питању", испричао је један од саговорника "Независних новина" не желећи да му наводимо име.

У појединим банкама су нам потврдили да је то тако, правдајући све тржиштем, односно конкуренцијом која је у Федерацији Босне и Херцеговине далеко већа него у Републици Српској.

"Припадност истој групацији банкама омогућава заједнички рад на промоцији стратешких опредјељења групације, промоцији бренда и заједничку подршку и инвестиције у локалне пројекте. Пословне одлуке и услове пословања свака чланица групације прилагођава тржишту на коме послује. НЛБ банка а.д. Бањалука и НЛБ банка д.д. Сарајево су чланице НЛБ групе, али у Босни и Херцеговини послују као два одвојена пословна субјекта под окриљем два различита регулатора, Агенције за банкарство Републике Српске и Агенције за банкарство Федерације БиХ. На подручју Републике Српске, према подацима Агенције за банкарство Републике Српске, на дан 30.9.2022. године банке су пословале посредством 160 пословница, док су у Федерацији БиХ на дан 31.12.2022. године банке пословале посредством 407 пословница, што је јасан показатељ да тржишни услови нису исти у ова два ентитета. Слиједом тога, ни услови кредитирања ни цијене услуга нису једнаки. Оне банке које послују на оба тржишта (у оба ентитета) такође имају различите услове кредитирања физичких и правних лица по ентитетима", рекла је за "Независне новине" Сања Малић, стручна сарадница за маркетинг НЛБ банке Бањалука.

Оно што је занимљиво јесте да грађани и привредници из Републике Српске могу кредите тражити и у Федерацији БиХ, што није ријетка ситуација с обзиром на то да има велики број случајева да се стамбени кредити, рецимо, у Источном Сарајеву финансирају преко банака са сједиштем у Сарајеву.

"Субјект из било којег дијела БиХ може бити клијент било које банке. Процјена сваке банке је на који начин и по којој цијени може пласирати своје производе невезано за административни териториј. На клијенту је одлука радити са најповољнијом банком. Нема никаквог, осим тржишног, разлога за различите цијене банака", рекао је за "Независне новине" Берислав Кутле, директор Удружења банака БиХ.

За разлику од банкара који тврде да постоје разлози због којих је различита цијена новца у ентитетима, пословна заједница каже да то није у реду те да је евидентно да банке у посљедње вријеме смањују кредитирање привреде, што представља посебан проблем.

"Нејасно нам је зашто исти новац у истој држави има различиту цијену. Вјероватно постоји неки проблем, али не знамо који. Влада Републике Српске треба да обезбиједи новац за домаћу банку која ће кредитирати привреду и то је најбоље рјешење јер евидентно је да се банке окрећу све више кредитирању становништва. Можда је један од разлога и то што се Влада Републике Српске све више задужује на домаћем тржишту и на неки начин постаје конкуренција и привреди која све теже долази до новца", рекао је за "Независне новине" Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.


Независне новине