Новитовић: Боља ситуација са водостајима, стање се стабилизује :: Semberija INFO ::

 

Новитовић: Боља ситуација са водостајима, стање се стабилизује


БАЊАЛУКА - Ситуација са водостајума у односу на претходни дан јутрос је доста боља - стање се стабилизује у општинама на сјеверозападу Српске, навео је вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић.

Он је за РТРС навео да је за данас најављено разведравање, па ће се лакше моћи помоћи становништву, односно да ће се мјере помоћи становништву лакше проводити.

-Претходна три дана пружена је максимална помоћ становништву - поручио је Новитовић и дадао да је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Минић синоћ обишао општине на сјеверозападу Српске и да Влада прати ситуацију у овим општинама.

Због поплава на сјеверозападу Републике Српске јуче су евакуисана домаћинства, а локални путеви су прекинути.

-Водостаји Уне и Сане су у опадању, школе и вртићи данас не раде, а из поплава је евакуисано 25 лица - речено је Срни у Центру за обавјештавање у НОвом Граду.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић рекао је јутрос новинарима да тимови настављају рад у Новом Граду и да је приоритет испумпавање воде.

Водостај ријеке Уне у седам часова је 516 центиметара што је за 21 центиметра мање од 18.00 часова синоћ, а ниво Сане је 550 центиметара или 18 мање него у 18 часова синоћ.

У протекла 24 часа на овом подручју пало је пет литара кише по метру квадратном.

Поплављено је 40 објеката у насељима Млакве, Урије, Сухача и Пољавнице. Из насеља Млакве и Рудице евакуисано је 25 лица.

Оштећено је пет локалних путева, а евидентирано је и пет клизишта.

Наставе данас нема у основним и средњим школама, а не ради ни дјечији вртић "Пчелица Маја", одлука је кризног штаба.

На сједници општинског Штаба за ванредне ситуације јуче ујутро је проглашена ванредна ситуација узрокована елементарном непогодом.

У Новом Граду, Приједору и Костајници данас неће радити основне и средње школе и вртићи.

Поплаве су изазвале проблеме и у саобраћају.

Стање у Приједору синоћ је је било стабилно.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је синоћ да најављени раст водостаја ријеке Уне не би требало да представља проблем за Козарску Дубицу, те да је ово посљедња ноћ да постоји бојазан за подручје ове општине.

Федерација
Јутрос из Унско-санског кантона стижу мало позитивније вијести у односу на јуче, а разлог је опадање или стагнирање водостаја свих ријека, преноси Кликс.

У опадању је притока Унац у Дрвару, ријека Уна стагнира у Мартин Броду, а од Кулен Вакуфа, Костела до Босанске Крупе је у опадању.

Такође, ријека Сана у Кључу и Санском Мосту биљежи пад водостаја.

Оно што такође радује све становнике поплављених подручје јесте да киша јутрос не пада, али ни да током ноћи није било обилнијих падавина.

Због изливања воде на коловоз и даље је обустављен саобраћај на магистралном путу Бихаћ - Србљани (у Костелима). На магистралном путу Бихаћ - Каменица могу саобраћати путничка возила, док је за теретна возила саобраћај и даље обустављен.

На осталим путевима саобраћа се по мокром или влажном коловозу, а повећана је и опасност од одрона и клизишта.

На приједлог Кантоналног штаба цивилне заштите на  сједници одржаној јуче, ради заштите и спашавања људи од поплава које су задесиле подручје Унско-санског кантона, Влада Кантона донијела је Одлуку о проглашењу стања природне несреће на подручју Унско-санског кантона за градове Босанску Крупу, Бихаћ и Цазин, те општине Сански Мост и Велика Кладуша.


Глас Српске