У Новом Граду стање елементарне непогоде, вода у Костајници ушла у неколико стамбених простора :: Semberija INFO ::

 

У Новом Граду стање елементарне непогоде, вода у Костајници ушла у неколико стамбених простора


НОВИ ГРАД- На подручју опшине Нови Град јутрос је проглашено стање елементарне непогоде усљед високог водостаја ријеке Уне, а због изливања воде евакуисано је 18 лица, саопштио је општински Штаб за ванредне ситуације, док је вода потпуно окружила и ушла у неколико стамбених простора и у подрумске просторије у Костајници.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да је током ноћи дошло до повећања водостаја и уласка воде у насеље Млакве одакле је евакуисано 18 лица међу којима има и дјеце.

"Имамо тешку ситуацију с обзиром да имамо више од 40 стамбених објеката у које је ушла вода у ових неколико дана", рекао је Дрљача, који је командант Штаба, те додао да је сачувано уже градско подручје.

Дрљача је истакао да водостаји Уне и Сане сада имају тенденцију раста један центиметар на сат.

"Осјећамо да долази до стагнације. Сигурно да не можемо данас рећи да је стање стабилно као ни до када ће одбрана од поплава трајати", рекао је Дрљача.

Он је подсјетио да је Штаб синоћ донио одлуку да у Новом Граду данас нема наставе у основним и средњим школама и да не ради Дјечији вртић "Пчелица Маја".

Дрљача каже да је грађанима препоручено да превентивно воду из градског водовода прокувају прије употребе док не буду познати резултати анализе узорака воде.

"Највећи број бунара је заплављен, не можемо знати каква је ситуација. Тренутно користимо бунаре из насеља Гортан који су под контролом", рекао је Дрљача.

Он је додао да је и овај дан неизвјесан, али се нада да ће све баријере постављене јуче и ноћас издражати, као и да ће се подземне воде држати под контролом.

Према његовим ријечима, евидентирана су оштећења на путним комуникацијама, на пет путева прекунут саобраћај и има шест клизишта.

"То није коначно, сигурно ће тај број бити већи", додао је Дрљача.

Он је рекао да је Републичка управа Цивилне заштите упутила помоћ Новом Граду тимове, пумпе и машину за паковање пијеска у вреће. 

У Костајници вода улази у куће, током ноћи постављени зечји насипи
Ријека Уна је у Костајници потпуно је окружила и ушла у неколико стамбених објеката и у подрумске просторије, рекао је Срни портпарол општине Александар Пашић.

Пашић је навео да је водостај Уне јутрос у 8.00 достигао 490 центиметара и да је вода ушла у стамбене просторе и подруме у Улици Ранка Шипке, а сада угрожава и горњи дио улице.

Он је додао да је током ноћи Цивилна заштита пуниле вреће и постављале зечије насипе у горњем дијелу ове улице, који се сада брани и гдје је постављена и пумпа, а једна кућа у Мракодолу је одсјечена.

Пашић је рекао да је Костајницу током ноћи посјетио вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић, те да је ова служба доставила и вреће за зечије насипе.

Село Грдановац је без струје од јуче послије подне.

На магистралном путу М-14 Козарска Дубица-Костајница, у мјесту Шпиља саобраћај је потпуно обустављен за путничка возила и преусмјерен преко мјеста Верија док теретна возила саобраћају отежано.

На излазу из Костајнице према Козарској Дубици, у улици Ранка Шипке, саобраћај је потпуно обустављен.