Отворен Трећи фестивал здравља и здравог начина живота :: Semberija INFO ::

 

Отворен Трећи фестивал здравља и здравог начина живота


У бијељинском хотелу „Дрина“ отворен је дводневни, трећи по реду, Фестивал здравља и здравог начина живота РС, под називом „Фестивал здравља 2019“, који организује Клуб за промоцију здравља „Минерва“ и Агенција „Вертиго“, уз покровитељство Министарства здравља и социјалне заштите РС.

Отварајући фетсивал здравља у Бијељини, министар здравља и социјалне заштите у Влади РС, Ален Шеранић изјавио је да овакви фестивали здравља показују јасну опредијељеност људи из ове локалне заједнице  да оплемене и употпуне свој живот тако што ће више пажње посветити своме здрављу.



„Подржавамо овакве активности, тако да ће Министарство здравља оснивати промотивне центре у домовима здравља који ће грађанима приближити значај превентивних програма заштите здравља."

Централна тема здравља односи се на утицај спорта и физичке активности на здравље људи. 
У два сајамска дана посјетиоци сајма ће моћи да обаве бесплатне превентивне прегледе и комплетну лабораторијску дијагностику, те да се посавјетују са стручњацима из разних области медицине. На фестивалу је организован и симпозијум: „Савремени изазови у медицини“.



Дејан Сакић, помоћник директора у Институту за кардиоваскуларне болести Војводине, који је специјални гост фестивала, подсјетио је да у институту у Сремској Каменици, који постоји већ 42 године, раде три института, Институт за плућне болести, Институт за онкологију и Институт за кардиоваскуларне болести Војводине.

„Код нас нема листи чекања за коронографије и кардихируршке операције, што је велики напредак за грађане Војводине. Отворени смо за све који желе да се лијече у нашој институцији. Желим да истакнем податак, који је објавила Свјетска здравствена организација, да је 1,4 милијарде становника физички неактивно, јер није исто вјежбати и бити физички активно, јер је физичка неактивност повезана са многим болестима, не само са болестима срца и крвних судова, већ и са дијабетесом, коштано – мишићним болестима, са карциномом дојке и карциномом дебелог цријева“, упозорио је Дејан Сакић.

Семберија ИНФО/Љ. Љубојевић
Фото: Б. Милошевић