Водостаји Уне и Сане у благом порасту :: Semberija INFO ::

 

Водостаји Уне и Сане у благом порасту


Водостаји Уне и Сане у Новом Граду током ноћи су били у благом порасту. Тренутни водостај Уне је 460, а Сане 510 центиметара. Попављена су три објекта, заплављене пољопривредне површине, а два путна правца и даље су непроходна.

Дошло је до појаве подземних вода које избијају на површину код Основне школе "Свети Сава". Укључене су пумпе које извлаче воду. У овој општини активирало се клизиште на локалном путу Војновићи-Шевићи. Све дежурне екипе су на терену и прате ситуацију.

Водостај Уне у Костајници је 430 центиметара, она је благо расла током ноћи, свега неколико центиметара. Вода се приближила помоћним објектима у Улици Ранка Шипке, међутим стамбени објекти нису угрожени. У овој општини на снази је ванредно стање одбране од полава.

Водостај Сане у Приједору је 435 центиметара, и забиљежен је благи раст током ноћи. Поплављених објеката нема, заплављено је више дворишта и пољопривредних површина у насељу Рашковац. Ријека Милошевица је у кориту.
Од јутрос је за саобраћај затворен путни правац Приједор-Бишћани.

Ситуација у Козарској Дубици за сада је под контролом.

Водостај Саве је 791 центиметар и расте 5 центиметара по сату. Водостај Уне је 405 центиметара, и такође је забиљежен раст од 2 центиметра на сат времена.

Тренутно је на снази редовно стање одбране од поплава, али је извјесно да ће већ у наредним сатима водостај Уне достићи 420 центиметара, што значи и проглашење ванредног стања одбране од поплава.

Све путне комуникације су проходне, нема заплављених и поплављених објеката, а бујични водотоци су у коритима.
 
РТРС