Амбасада САД у БиХ: Државна имовина припада држави :: Semberija INFO ::

 

Амбасада САД у БиХ: Државна имовина припада држави


САРАЈЕВО - Став Сједињених Држава о питању државне имовине годинама је јасан, досљедан и није се мијењао. Државна имовина припада држави, а за њезино регулисање потребан је закон на државном нивоу. То није ствар мишљења, то је уставна и правна чињеница, саопштено је данас из Америчке амбасаде у БиХ.


Како наводе из Америчке амбасаде у БиХ, само државе посједују неопходну надлежност за насљеђивање права и обавеза држава претходница.

"Према међународном праву и устаљеној државној пракси, само државе посједују неопходну надлежност за насљеђивање права и обавеза држава претходница. У овом случају, та држава је Босна и Херцеговина. То је питање ријешено Дејтонским уставом који је јасан и недвосмислен: 'Република Босна и Херцеговина, чији ће службени назив од сада бити 'Босна и Херцеговина’, наставиће своје правно постојање према међународном праву као држава." Према међународном праву и уставном начелу континуитета, Босна и Херцеговина је власник све државне имовине. Такво уставно уређење прихватила су оба ентитета прихватањем Дејтонског мировног споразума, укључујући Анекс 4, Устав Босне и Херцеговине. Уставна надлежност ентитета подређена је њиховој обвези поштивања Устава Босне и Херцеговине", наводи се у саопштењу.

"Уставно и правно уређење у вези са државном имовином додатно су регулисани законима Босне и Херцеговине према Споразуму о питањима сукцесије бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ) из 2001. године, који је ратифицирала Парламентарна скупштина БиХ. Овим споразумом, који је ступио на снагу 2004. године, прецизирано је да су БиХ и још четири земље насљеднице које ће наслиједити 'покретну и непокретну државну имовину' СФРЈ. То није питање надлежности, већ власништва над имовином, као што је био случај у Хрватској, Црној Гори, Србији и Словенији", навели су из Амбасаде.

Додају да то не значи да сваки дио имовине који је припадао СФРЈ треба трајно контролисати држава БиХ.

"То, међутим, не значи да сваки дио имовине који је припадао СФРЈ треба трајно контролирати држава БиХ. Од виталне је важности регулисати управљање, а у неким случајевима, и власништво над том имовином међу различитим разинама власти. Уставни суд БиХ био је јасан – Парламентарна скупштина БиХ има искључиву надлежност за то. Ваљано рјешавање овог питања донијело би економску корист цијелој Босни и Херцеговини јер компаније и други развојни пројекти не могу успјети ако немају јасно, законско право власништва над имовином или јасне прописе о употреби исте. Истовремено, незаконити пријенос власништва над државном имовином од стране било којег субјекта излаже приматеља домаћем и, потенцијално, међународном правном ризику. Лажне правне тврдње власти Републике Српске и одбијање бх. парламентараца из Републике Српске да конструктивно сурађују са својим колегама на државној разини непотребно продуљују рјешавање тог питања. Такође се онемогућује пуна проведба агенде 5+2 коју је дефинисао ОХР, што је предувјет за затварање ОХР", стоји у саопштењу Амбасаде.

Сједињене Државе пружају подршку напорима на усвајању закона на државној разини којим би се регулисало питање државне имовине и којим би се коначно ријешило ово питање, те апелује на све стране да се конструктивно ангажују, закључују из Амабасаде САД у БиХ.


Глас Српске