Турска лира пала након првог круга избора, на тржишту несигурност :: Semberija INFO ::

 

Турска лира пала након првог круга избора, на тржишту несигурност


Турска лира је након првог круга предсједничких и парламентарних избора пала на 19,7 лира за амерички долар.
Индекс инстанбулске берзе БИСТ 100 за пао за 2,8 одсто, а банкарски индекс БИСТ, XБАНК, за 8,3 одсто, преноси ЦНН.

"Изгледа да је побједа опозиције мање вјероватна, а то ће разочарати инвеститоре који се надају повратку традиционалне економске политике и снажнијој борби против инфлације", рекао је стручњак компаније Капитал Економикс за тржишта у развоју, Лајам Пич.

Пресједник Турске Реџеп Тајип Ердоан је крајем 2021. године реаговао на економску кризу тиме што је оборио референтну каматну стопу у земљи, што је у супротности са економском политиком коју спороводи већина држава.

Годишња стопа инфлације у Турској је у октобру достигла 85,5 одсто, а у априлу је она износила 43,6 одсто, према подацима турског Завода за статистику (ТуркСтат).

"Побједа предсједника Ердоана, која је сада основни сценарио...би била негативна за макроекономску стабилност Турске и финансијска тржишта", закључио је Пич.

У Турској ће у недјељу, 28. маја, бити одржан други круг предсједничких избора пошто ниједан од кандидата у првом кругу није добио више од 50 одсто гласова, саопштио је данас предсједник турске изборне комисије Ахмет Јенер.

(Танјуг)