Србија: Брнабић одбацила све захтјеве пољопривредника, сутра протести :: Semberija INFO ::

 

Србија: Брнабић одбацила све захтјеве пољопривредника, сутра протести


Премијерка Србије Ана Брнабић одбацила је данас све захтјеве пољопривредника Србије које је прошле недјеље упутило више удружења сточара и ратара, изјавио је након састанка представник Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије Ђока Ћурчић.

Он је за Бету рекао да су састанку присуствовали само премијерка Брнабић и предсједник Одбора Скупштине Србије за пољопривреду Маријан Ристичевић.

"Брнабић је одбацила све захтјеве, рекла је да о њима можемо да разговарамо тек сљедеће године. Они су нам испирали мозак, ми смо их прекидали и то је трајало два сата", рекао је Ћурчић.

Он је такође навео да је послије састанка стигла понуда савјетника у Министарству пољопривреде Ненада Доловца да представници тих удужења у четвртак разговарају са предсједником Србије Александром Вучићем, али је тај захтев одбијен.

Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије и Удружења "Наше млеко", Бански паори, пољопривредници Бавништа и Стига и још нека су прошле недјеље саопштили Брнабић да траже субвенције по хектару од 300 евра, гарантовану цијену млијека од 75 динара по литру, без пореза на додату вредност (ПДВ), цијену дизела на коју се неће обрачунавати акциза и ПДВ и субвенције по грлу говеда од 40.000 динара.

Договор је био, како је рекао Ћурчић, да се захтјеви анализирају и данас саопште резултати.

Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије, најавио је Ћурчић, сутра ће се са механизацијом окупити прије подне испред зграде Сајма у Новом Саду, а данас ће се договорити гдје ће, око подне, почети блокаде у осталим градовима.

Он је рекао да ће уколико представници Владе Србије до четвртка не испуне захтјеве, кренути са механизацијом за Београд. 

Предсједник Удружења "Стиг" из Пожаревца Недељко Савић рекао је за Н1 да није изненађен одговором владе. 

"Да би се ово испунило и пољопривреда кренула напријед, потребно је доста новца. Немамо разумијевање владе и предстојећим акцијама покушаћемо да скренемо пажњу на нас", рекао је Савић.


БЕТА / БХРТ