Ванредно хидролошко стање на подручју сливова ријека Уне и Сане :: Semberija INFO ::

 

Ванредно хидролошко стање на подручју сливова ријека Уне и Сане


Према најновијим подацима Агенције за водно подручје ријеке Саве у Федерацији БиХ (АВП Сава), тренутно је ванредно хидролошко стање на подручју сливова ријека Уне и Сане.

На свим хидролошким станицама које су дефинисане Федералним оперативним планом одбране од поплава осим ХС Босанска Крупа достигнути су нивои за почетак обавјештавања. Усљед високих водостаја, дошло је до излијевања ријека на подручју Кулен Вакуфа, те притока Сане на подручју Санског Моста.

Киша која данима пада изазвала је излијевање ријека и оборинских вода и у Унско-санском кантону. Ситуација је најтежа у Санском Мосту, гдје се излила ријека Блиха, у мјесту Алагића Поље угрозила 15-ак стамбених и помоћних објеката.

Синоћ у вечерњим сатима ријека Блиха излила се из корита послије чега је дошло до неконтролираног ширења тока ријеке тако да се након пола сата од излијевања на том мјесту саставиле Блиха и Здена те је настао огроман појас територија који је поплављен и велики број стамбених објеката је у кратком временском року остао под водом.

Вода је продрла у неколико објеката уз токове ове двије ријеке, а на подручју мјесних заједница Здена, Хусимовци, Побријежје – Подлуг, Врше, Доњи Каменград, Горњи Каменград, Фајтовци, Ново Насеље и Стари Мајдан од ријеке Мајдануше.

Поплавом су угрожене и путне комуникације Сански Мост – Стари Мајдан, Сански Мост – Фајтовци у Каменграду гдје је и обустављен саобраћај у периоду од 23 до 6 сати.

На подручју Бихаћа ситуација је најкритичнија у Кулен Вакуфу јер је због обилних падавина и слијевања оборина са околних брда дошло је подизања водостаја ријеке Уне и Унца, те излијевања ријеке Уне из корита, чији је водостај 50 центиметара изнад критичне тачке.

Градоначелник Бихаћа Елведин Седић отказао је све данашње редовне планиране обавезе и придружио се припадницима Градске службе цивилне заштите на терену. До сада је обишао насеља Притока, Рипач, Рачић, Орашац, те управо Кулен Вакуф.

"Све расположиве снаге су на терену, чинимо све што можемо у овим моментима. У насељу Орашац се реаговало на вријеме прокопавањем канала за одводњу оборинских вода и отклањањем посљедица одрона и клизишта на путном правцу Орашац - Кулен Вакуф. Ту се ситуација барем привремено стабилизирала, а далеко најозбиљније је у Кулен Вакуфу. Овдје је била неопходна интервенција спасилачког тима, вода се излила из ријечног корита на одређеним критичним тачка, што прилично отежава и одвијање саобраћаја. Ријеч је о путним правцима према Орашцу, Мартин Броду и Клиси. Најважније је да нема животно угрожених. Сви смо на терену и ту остајемо док год буде потребе", изјавио је бихаћки градоначелник Седић.

Ријеке су се излиле и у Цазину, Кључу и Босанској Крупи али нема поплављених објеката.

Иако су падавине престале водостај ријека од јутрос је још у порасту. Наду у смиривање ситуације у Санском Мосту даје податак да водостај Блихе који је јутрос био максималних 183 центиметара од јутрос у опадању, и у 11 сати је био 106 центиметара.


​Агенције / БХРТ