Експлозије у више украјинских градова :: Semberija INFO ::

 

Експлозије у више украјинских градова


Рат у Украјини – 444. дан.

Кијев тврди да су Украјинци поново заузели дијелове територије око Бахмута, док Русија негира извештаје о украјинском напредовању. Председник Украјине Володимир Зеленски допутовао је у Берлин након што је посјетио Рим и Ватикан.

Експлозије у више украјинских градова

 Експлозије су се јутрос чуле у украјинским регионима Суми, Тернопољ и дијеловима Херсонске области под контролом Кијева, јављају украјински медији.
У раним јутарњим сатима, широм Украјине су се огласиле сирене за ваздушну опасност, према подацима Министарства за дигиталну трансформацију земље, преноси “Спутњик”.

Сирене се огласиле у украјинском региону Дњепропетровск, Полтави, Харкову, Миколаиву, Одеси, Сумију, као и у дијеловима Запорошке области, Херсонске области и Доњецке Народне Републике /ДНР/ под контролом Украјине у 2.46 по локалном времену.

Касније током ноћи, издата су упозорења о ваздушном нападу у Кијевској области и самом главном граду, као и регионима Кировоград, Черкаси, Чернигов, Виница и Жиромир.

Украјински медији јавили су да су се чуле експлозије у Кијеву, као и у околном региону, Харкову и Тернопољу.  

Јапан забринут због руске и кинеске војне сарадње у Азији

Јапански министар спољних послова Јошимаса Хајаши изразио је забринутост због руске и кинеске војне сарадње у Азији, оценивши да се безбједносна ситуација у Европи не може одвојити од оне у Индо-пацифичком региону, послије напада Москве на Кијев.

Оптужио је и Пекинг да “наставља и интензивира своје једностране покушаје” да силом промјени “статус кво” у Источном и Јужном кинеском мору и повећава своје војне активности око Тајвана, преноси АП.

''Осим тога, Кина и Русија јачају војну сарадњу, укључујући заједничке летове својих бомбардера и заједничке поморске вежбе у близини Јапана'', рекао је Хајаши. 

Зеленски допутовао у Берлин

Украјински предсједник Володимир Зеленски допутовао је у Берлин. То је прва посјета Зеленског Немачкој од почетка рата Русије са Украјином у фебруара 2022. године.

“Већ у Берлину. Оружје. Моћан пакет. Ваздушна одбрана. Реконструкција. ЕУ. НАТО. Безбедност”, написао је Зеленски ноћас на Твитеру.

Њемачки телевизијски канал Н-ТВ јавио је раније да ће се Зеленски састати са њемачким канцеларом Олафом Шолцом и предсједником Франк-Валтером Штајнмајером, а да ће након тога отпутовати у град Ахен да прими награду Карла Великог.

Берлин је у суботу саопштио да остаје врло предан и озбиљан у подршци Кијеву, потврђујући да ће Њемачка послати нови пакет војне помоћи Украјини вриједан 2,7 милијарди евра.

Зеленски је у суботу посјетио Италију и Ватикан.


​Глас Српске