УДРУЖЕЊЕ ХЕРЦЕГОВАЦА: ПРОТИВ ЗАБОРАВА СРПСКИХ СТРАДАЊА :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ХЕРЦЕГОВАЦА: ПРОТИВ ЗАБОРАВА СРПСКИХ СТРАДАЊА


Удружење Херцеговаца „Јован Дучић“ у Бијељини у понедјељак, 15. маја, наставља своје активности организовањем јавне трибине „Сјећањем и памћењем против заборава“ о страдању Срба Херцеговине и Семберије током трајања такозване „НДХ“. Акценат ће бити на логорима на острву Пагу и у Јадовну чије је постојање у првим мјесецима од оснивања усташке творевине било стравична најава злочина геноцида који ће услиједити у наредним годинама.

На трибини ће учестовати професор доктор Сања Савић са Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, која ће говорити о стављању политике убијања и уништења читавог једног народа у злочиначке законске оквире „НДХ“, а Душан Басташић из Удружења „Јадовно 1941“ ће предочити податке о усташким злочинима у ова два логора и њиховом наставку у Јасеновцу и другим мјестима страдања.

- Нажалост, у Семберији се недовољно зна о страдању локалног српског становништва у усташким фабрикама смрти, као и о страдању Срба Херцеговине. Наше Удружење је себи дало задатак да његује културу сјећања како на наше великане и њихова славна дјела, нашу традицију и културу, тако и на наше жртве и страдања. Ово ће бити једно од наших саборовања на којем ћемо говорити о нашим прецима који су убијени на правди Бога, само зато што су Срби. Ми то не смијемо заборавити, јер заборав води у нестајање идентитета, а без идентитета, човјек је обична љуштура - поручио је предсједник бијељинског Удружења Херцеговаца Спасоје Албијанић.

Јавна трибина ће бити одржана у Центру за културу „Семберија“ са почетком у 20.00 часова.