У Бијељини обиљежен 12 мај - Дан Војске Републике Српске: Само на добрим основама мира може се градити сигурна будућност :: Semberija INFO ::

 

У Бијељини обиљежен 12 мај - Дан Војске Републике Српске: Само на добрим основама мира може се градити сигурна будућност


Парастосом и полагањем вијенаца и цвијећа испред Споменика погинулима у Одбрамбено-отаџбинском рату, данас је у Бијељини обиљежен 12. мај Дан Војске Републике Српске, дан када је 12. Маја 1992. године формирана Војска Републике Српске.



Миодраг Стевановић, предсједник Градске борачке организације изјавио је да су улога и значај Војске Републике Српске у одбрани српског народа у протеклом рату, као и у стварању Републике Српске, немјерљиви.



 “Историја је показала да тамо гдје није било Војске Републике Српске, данас тамо нема ни припадника српског народа, а ни Републике Српске. Данас смо овдје окупљени да се сјетимо наших див - јунака, да истакнемо да никада нећемо заборавити значај и улогу наше војске. Настављамо са обиљежавањем свих значајних датума у нашој Републици Српској. Ово је прилика да се сјетимо и наших погинулих другова, а са подручја Бијељине у рату је живот изгубило 1.080 српских бораца. Најбољи наши саборци дали су своје животе у одбрани Републике Српске. То мора бити и остати највећа тековина наше борбе. Велики број грађана је данас дошао да поздрави наше ратне заставе. Сјећајући се и поштујући нашу прошлост, ми ћемо лакше градити нашу будућност. То је и гарант Републике Српске и српског народа на овим просторима.



Радослав Остојић, шеф кабинета градоначелника Бијељине, истакао је да је Република Српска највећа побједа српског народа с лијеве стране Дрине.
 “Стварањем Републике Српске ударен је камен темељац за слободу српског народа с ове стране дрине. Данас је прилика да се сјетимо доприноса свих бораца Војске Републике Српске у протеклом Одбрамбено - отаџбинском рату, наших војних старјешина, ратних војних инвалида  и свих погинулих бораца. Била је то у правом смислу народна војска”, истакао је Остојић.



Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина изјавио је да Дванаести мај 1992. године представља један од најважнијих дана у историји Републике Српске.
“Одали смо почаст свима онима који су дали своје животе, да бисмо ми данас живјели слободно у нашој Републици, да бисмо могли уређивати наше друштво онако како ми мислимо да је најбоље, да бисмо славили славе и поштовали наше народне обичаје. Имамо слободу данас да радимо све то захваљујући онима који су дали оно најсветије у борби за слободу Републике Српске - своје животе. Не смијемо заборавити ни оне који су изгубили дијелове свога тијела у тој борби, али и све друге који су учествовали у одбрани Републике Српске.  Сви они који су били спремни да обуку униформу Восјке Републике Српске, били су спремни и да дају оно најважније у тој борби. Они су урадили онај тежи дио посла, а на нама је да радом, памећу и оловком у миру сачувамо све оно што су они постигли”, истакао је Ђурђевић. 

Мајор Мирослав Баљак, командант Трећег пјешадијског батаљона и командант Касарне “Војвода Степа Степановић” у Бијељини истакао је да Дванаести мај представља један од најважнијих датума у историји српског народа у Републици Српској.



“То је Дан Војске Републике Српске, Дан Трећег Република Српска пука и Дан семберских ратних јеидница. На овај дан бисмо сви требали бити уједињени и да се поклонимо сјенима свих погинулих бораца у протеклом рату. Нама, млађим нараштајима, како садашњим генерацијама, тако и будућим, остаје обавеза да стално преносимо једну чињеницу и сазнање како је српски народ прошао кроз тешку голготу током протеклих ратова у 20. вијеку. Увијек то треба имати на уму, поготово у овим турбулентним временима, треба сви да знају да само на добрим основама мира можемо градити сигурну будућност.


Семберија инфо