Почиње изградња првог пута који пуни електричне аутомобиле у вожњи :: Semberija INFO ::

 

Почиње изградња првог пута који пуни електричне аутомобиле у вожњи


Шведска ćе бити прва земља у свијету која ćе 2025. отворити електрификовану деоницу једног пута. Идеја овог система је пуњење електричних аутомобила у покрету.

Ради се о саобраћајници између Стокхолма, Гетеборга и Малмеа, а то је само први дио. Идеја је да више од 3.000 километара шведских путева добије исти вид електричних инсталација.

Шведска је веć тестирала индуктивни систем пуњења испод пута (као и многе друге земље), а сада се први пут најављује да ће овај систем инсталирати као трајно рјешење.

Технологија је слична бежичном пуњењу мобилних телефона. Електрична возила су опремљена калемом и пуне се приликом вожње путем са електричном инсталацијом у коловозу.

Ради оптималне искориштености, довољно је да 25 одсто шведске путне мреже буде електрификовано. То значи да би електрични аутомобили могли имати и мање батерије и бити јефтинији.

Еуро Неwс извјештава да је Шведска у партнерству са Њемачком и Француском ради размјене искустава и резултата истраживања, а Велика Британија, САД и Индија такође улажу средства у изградњу електрификованих путева.

(Б92)