Црна Гора: Ванредни парламентарни избори неће бити одржани 11. Јуна :: Semberija INFO ::

 

Црна Гора: Ванредни парламентарни избори неће бити одржани 11. Јуна


Ванредни парламентарни избори највјероватније неће бити одржани 11. јуна за када их је заказао бивши предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, пише данас подгорички портал Борба позивајући се на више извора.

Уставни суд ће се, кажу, на сједници 12. маја изјаснити о иницијативама за покретање поступка за оцјену уставности измјена и допуна Закона о предсједнику. Све су прилике да ће Уставни суд прогласити неуставним измјене и допуне Закона о предсједнику, пише портал. То ће, додају, отворити могућност дијалога и одлагања избора за септембар или октобар ове године.
 
Подсјећају да је новоизабрани предсједник Црне Горе Јаков Милатовић казао раније да се нада да ће Уставни суд убрзо донијети одлуку по иницијативама, како би све недоумице у том смислу биле отклоњене и како би функцију предсједника од првог дана мандата могао да врши у пуном капацитету.
 
Према незваничним информацијама, идеја о одлагању избора потекла је од ГП УРА и Демократа, чији су званичници јавно тврдили да није добро да указ остане у правном поретку, јер би сваки нови предсједник могао да се позове на њега.
 
Њима је спорно, као и дијелу јавности, то што Ђукановић по Уставу није имао основа да распусти Скупштину јер за то нису постојали услови.
 
Лидер ГП УРА и премијер Дритан Абазовић рекао је раније да не зна шта ће да ради парламент, али да је његов став кристално јасан.
 
- Начин на који су расписани избори је неуставан и тачка. Ако то прихвати већина или мањина, онда само нека не оспоравају право (изабраног предсједника Јакова) Милатовића да било кад распише изборе, а да се не позива на закон. Ти који причају, не знају на који се члан закона позива Ђукановић.

(РТРС – Танјуг)