Парада у Москви: Путин поручио да је цивилизација на прекретници :: Semberija INFO ::

 

Парада у Москви: Путин поручио да је цивилизација на прекретници


Фото - Танјуг / АП

Предсједник Русије Владимир Путин је, заједно са лидерима чланица Заједнице независних држава (ЗНД), положио вијенац на Гробу незнаног јунака у Александровском саду, у оквиру параде поводом 78. годишњице побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.

Он је током говора пред полагање вијенаца захвалио лидерима чланица ЗНД, рекавши да њихов долазак на војну параду поводом Дана побједе показује њихов захвалан став према чину храбрости предака, јавља РИА "Новости".



"Веома је важно да су се данас овдје у Москви окупили лидери земаља ЗНД. У томе видим захвалан став чину храбрости наших предака, који су се заједно борили и побиједили, као и свим народима Совјетског Савеза који су допринијели заједничкој побједи", истакао је Путин, преноси Срна.

Предсједник Русије честитао је грађанима Русије Дан побједе, истичући да се цивилизација данас поново налази на прекретници.

"Против Русије је покренут рат, али ми смо побиједили тероризам, па ћемо се изборити и са овим", рекао је Путин на Паради побједе на Црвеном тргу.

Истакао је да Русија жели мирну и стабилну будућност и да је свака идеологија супериорности неприхватљива.

"Битке које су одлучивале судбину нашег народа увијек су биле светиња, поносимо се онима који учествују у специјалној војној операцији", рекао је Путин.

Војној паради у Москви присуствују лидери Бјелорусије, Јерменије, Казахстана, Узбекистана, Таџикистана, Туркменистана и Киргизије.

Парада поводом 78. годишњице Побједе у Великом отаџбинском рату традиционално се одржава на Црвеном тргу у Москви.

Увијек почиње довођењем почасне гарде на трг уз звуке пјесме "Свети рат", државне заставе Руске Федерације и заставе побједе – борбене заставе 150. Пјешадијске Идритске дивизије.

Парадом традиционално командује главнокомандујући Копнене војске, а домаћин параде је министар одбране.


Независне новине