Европљани данас славе Дан побједе над фашизмом и Дан Европе :: Semberija INFO ::

 

Европљани данас славе Дан побједе над фашизмом и Дан Европе



Широм Европе данас се обиљежава 9. мај као Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, у знак сјећања на завршетак Другог свјетског рата у Европи 1945. године и почетак стварања Европске уније (ЕУ), пет година касније. Босна и Херцеговина ће, као земља кандидат за чланство у Европској унији, низом догађаја у Сарајеву, Бањалуци, Мостару, Брчком, Травнику и Јајцу, први пут обиљежити Дан Европе.

Ове године обиљежава се 78. годишњица завршетка Другог свјетског рата и 73 године од покретања иницијативе за стварање данашње Европске уније.

Та два важна догађаја у историји Европе, као и сваке године, биће обиљежена одавањем поште жртвама фашизма и палим борцима у Другом свјетском рату.

У земљама Европске уније посебан значај има Дан Европе као дан који је означио прекретницу у односима европских земаља и отворио пут стварању заједнице држава на том континенту, док је у Русији тежиште на прослави Дана побједе у Другом свјетском рату.

У Русији се 9. мај обиљежава као Дан побједе над фашизмом традиционалном војном парадом на Црвеном тргу у Москви на којој се приказују руска војна достигнућа. 

Дан побједе над фашизмом слави се 9. маја у знак сјећања на дан када је 1945. нацистичка њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату.

Дан Европе, 9. мај, установљен је као дан сјећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настанку ЕУ.

Декларација је била приједлог бившим непријатељима, Француској и њемачкој, да успоставе организацију која ће заједнички управљати њиховим индустријама угља и челика, како се рат у Европи никада не би поновио.

Приједлог је довео до стварања Европске заједнице за угаљ и челик 1951. године, претече Европске економске заједнице, односно данашње ЕУ.

Босна и Херцеговинa обиљежава свој први Дан Европе

Босна и Херцеговина ће данас, као земља кандидат за чланство у Европској унији, низом догађаја у Сарајеву, Бањалуци, Мостару, Брчком, Травнику и Јајцу, први пут обиљежити Дан Европе.

Заједно славимо богатство културе, традиције, наслијеђа нашег континента, као и заједничке циљеве ка унапређењу квалитете живота грађана широм Европе, саопштено је данас из Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

У Сарајеву ће се прослава одвијати испред Вјечне ватре, у згради у којој је смјештен Европа Хоус – нови центар ЕУ –  мјесто окупљања гдје ће јавност имати прилику учествовати у бројним догађајима и информисати се о активностима ЕУ. Испред Еуропе Хоусе, 9. маја у 20 сати, наступит ће шаролики низ младих, талентованих бх. умјетника, међу којима су Зостер, Хелем Нејсе, Лела и Лака, Марија Шестић, Аида Аршић Мушановић и Недим Башић.

Еуропа Хоус бит ће отворен за јавност у јуну 2023. године. Након јавног такмичења, изабран је визуелни идентитет и слоган Европе Хоус. Побједнички логотип осмислила је Ајша Беширевић из Сарајева, док је ауторица побједничког слогана „Стварамо заједно“ Ана Лукенда из љубушког.

Обнову зграде Вјечне ватре подржала је Европска унија у оквиру текућих иницијатива за подршку обнове објеката културног наслијеђа и урбаног развоја центра Сарајева. Прва фаза – унутрашња обнова – ускоро ће бити завршена. У наредним фазама предвиђена је реконструкција фасаде зграде, са текућим радовима на урбанистичком развоју у близини који ће се развијати у блиској сарадњи са локалним властима. 

Дани европског филма одржат ће се у реномираном сарајевском кину Меетинг поинт од 10. до 19. маја. Дане филма отворит ће пројекција шведског филма Хладни случај (2019). Шведска тренутно предсједава Вијећем Европске уније.

Након догађаја у Сарајеву, активности поводом Дана Европе 2023. се настављају у Травнику и Јајцу гдје ће се прослављати постигнућа младих, цивилног друштва и подузетника, а концерт класичне музике ће се одржати на травничкој тврђави 11. маја. У Бањалуци ће 13. маја, поводом обиљежавања Дана Европе и Европске ноћи музеја, бити одржан концерт испред Музеја савремене умјетности Републике Српске, на којем ће наступити Констракта и Земља Грува и Лету Штуке.

За најмлађе ће се организовати потрага за благом у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Брчком, како би млади авантуристи могли истраживати богатство природних љепота Босне и Херцеговине и учити нове занимљивости. У Тузли и Мостару одржат ће се догађаји Еуровисионариес, квиз о Европској унији као и караоке.

На крају, као традиционални, значајан знак солидарности, јединства и заједништва, објекти културне баштине у Сарајеву, Бањалуци, Мостару, Брчком, Травнику и Јајцу бит ће 9. маја освијетљени заставом Европске уније.

Надамо се да ће нам се бројни грађани придружити да заједно обиљежимо Дан Европе, поручили су из Делегације ЕУ у Босни и Херцеговини.


​БХРТ